Porodice sa decom zaslužuju veću podršku pokrajinske vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 07. 11. 2018. | Komentara: 0

Porodice sa decom zaslužuju veću podršku pokrajinske vlasti

Novi Sad, 07. novembar 2018 - Nakon što je Pokrajinska vlada saopštenjem za javnost kritikovala istupe u javnosti, navodeći kako postoji plan da se finansijski podrže nezaposlene majke sa troje i više dece, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su ovakvi navodi besmisleni dok se ne nađu u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine. 

LSV

Kako je napad najbolja odbrana, Pokrajinska vlada se brani saopštenjima zbog odluke da uskrati majkama finansijsku pomoć za drugo dete koje je prestala da isplaćuje stupanjem na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, istovremeno najavljujući „šira prava porodiljama na teritoriji Vojvodine“. Budući da ove informacije nisu bile dostupne pre saopštenja, javnost nije mogla da se informiše pre iznošenja stavova. U svom učešću u realizaciji pronatalitetne politike koja se sprovodi na teritoriji AP Vojvodine, Pokrajinska vlada mora transparentnije sprovoditi mehanizme za dodatna prava porodicama koje žive u Vojvodini.

Prema statističkim podacima kojima raspolaže Institut društvenih nauka, od 169 opština u Srbiji samo je u šest zabeležen pozitivan prirodni priraštaj, a u Vojvodini je to samo u Novom Sadu. Uprkos Strategiji za podsticanje rađanja iz 2008. godine i njenom obnavljanju 10 godina kasnije, formiranju Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, kao i formiranju radnih grupa koje treba da ponude odgovore na otvorena pitanja, nema pravog efekta jer su podaci da se rađa 100.000 manje dece nego pre 50 godina, kao i da je zbog sve masovnijeg odlaska mladih iz zemlje, prosečna starost oko 43 godine. 

Zbog toga je od izuzetne važnosti da Pokrajinska vlada, ukoliko ima mogućnosti da ponudi veća prava majkama i porodicama u odnosu na Republiku Srbiju, ta prava zadrži i poštuje, umesto što kritikuje mišljenje onih koji žele da predlože rešenja. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovorima kada će i u kom roku biti uvršteni novi oblici finansijske pomoći porodicama koje žive na teritoriji AP Vojvodine. 

Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana Pataki




Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook