Poslanici iz Vojvodine da podrže amandmane LSV i SVM

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 09. 09. 2011. | Komentara: 0

Poslanici iz Vojvodine da podrže amandmane LSV i SVM

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas u Skupštini Srbije, prilikom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o železnici da se nada da će "oni poslanici koji dolaze iz Vojvodine,

Aleksandra Jerkov

bez obzira na to što Vlada Srbije nije prihvatila ove amandmane, u danu za glasanje ipak razmisliti koga predstavljaju u ovoj skupštini i imati razumevanja za amandmane LSV i Saveza vojvođanskih Mađara zbog toga što će samo oni sprečiti da AP Vojvodini bude nanesena ekonomska šteta". LSV je prethodno zatražila da se novim zakonom o železnici priznaju upravljačka, osnivačka i vlasnička prava Vojvodine nad delom železnice koji je na teritoriji pokrajine i onim delom koji je finansiran sredstvima Vojvodine.

Vlasnička prava onima što su gradili

- To je princip da ko je nešto finasirao, izgradio i održavao mora imati osnivačka, upravljačka i vlasnička prava nad istim tim što je u potpunosti ili pretežno finansirao, što je godinama održavao, a da ta prava ne treba da ima onaj ko nije ulagao nikakva sredstva u to i koji je, štaviše, pokazao da ni na koji način ne ume da odgovarajuće održava svu tu infrastrukturu " navela je ona i iznela podatak da je pre Prvog svetskog rata voz od Subotice do Beograda išao beže nego što ide danas.

- Princip koji mi želimo da uspostavimo ulaganjem ovih amandmana je isti princip kao i kod restitucije. Ukoliko nekome ne smeta da se kroz restituciju onima koji su imovinu gradili, ta imovina vrati u vlasništvo, ne vidim na koji način  može da im smeta da se ona imovina koju je AP Vojvodina finansirala i izgradila vrati u njeno vlasništvo " rekla je Jerkova. Ona je dodala da, kao što nema logike da neko ulaže sredstva u tuđu imovinu, tako nema logike da sredstva u železnicu treba da ulažu svi i moraju da ulažu svi, ali da ona može biti vlasništvo samo jednih i da to bude Republika Srbija.

Amandmani važni zbog Zakona o javnoj svojini

Jerkova je rekla da su ovi amandmani važni za ovaj Zakon o železnici, zbog toga što ćemo, ako ne budu postali sastavni deo Zakona o železnici, doći sutra u situaciju da će se objašnjavati, kada bude usvajan Zakon o javnoj svojini, da  nije moguće da pruge postanu vlasništvo APV, jer to ne predviđa Zakon o železnici.

- To je nešto što, mislim, ni jedan poslanik iz Vojvodine, a sigurno poslanici LSV i SVM ne mogu da prihvate kao legitimno obrazloženje. Ovo što želimo da  uradimo je jedino pravedno, ispravno, logično i razumno i to je nešto što ekonomski neće oštetiti AP Vojvodinu. Svako drugo rešenje bi nanelo štetu AP Vojvodini i njenim građanima " zaključila je Jerkova. Odgovarajući na repliku poslanika SRS, Jerkova je rekla da je on povredio Poslovnik govoreći o Statutu separatističke Autonomne pokrajine Vojvodine, i obraćajući se predsednici Parlamenta rekla da u Vojvodini nije bilo separatističkih tendencija, te da je na to trebala da reaguje.

(BILSV, 09.09.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook