Potpuna neusaglašenost ministarstava i odsustvo brige o životnoj sredini

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 21. 01. 2020. | Komentara: 0

Potpuna neusaglašenost ministarstava i odsustvo brige o životnoj sredini

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić izjavila je danas da izveštaj o stanju životne sredine za 2018. godinu pokazuje da je u Srbiji zagađenje vazduha jedan od ključnih problema. Kako je istakla, uzročnici zagađenja su saobraćaj i energetski objekti. Lazić je istakla da u Srbiji ima mnogo vozila sa Euro 3 motorom i da je prosečna starost vozila iznad 18 godina, a traktora oko 30 godina. 

LSV

- Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i njihova tehnička ispravnost predviđa strožu kontrolu emisije štetnih gasova od 1. jula 2021. godine. Naime, svaki četvrti polovnjak koji se uveze u Srbiju ima motor Euro 3. Sem toga imamo i starija vozila već registrovana koja će biti problem kada se pooštre kriterijumi za izduvne gasove.  Prosečna starost putničkih automobila prema u Srbiji je preko 18 godina, a ima i starijih teretnjaka i autobusa koji takođe predstavljaju problem. Pogotovo je problem vozila u javnom prevozu, dok je prosek starosti traktora oko 30 godina – navela je Lazić i dodala da je samo prošle godine uvezeno blizu 150 hiljada polovnih vozila. 

Ona je pitala Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koliko vozila sa Euro 3 motorima je uvezeno do sada i planiraju li se kvote za polovna vozila, jer preti opasnost da će Srbija postati deponija za polovna vozila. Upitala je i kada će biti promenjena Uredba o uvozu motornih vozila i šta će biti sa traktorima koji su stari i preko 30 godina. Kako je rekla, prethodno je ova pitanja uputila Ministarstvu saobraćaja, ali joj je juče odgovoreno da oni nisu nadležni da joj odgovore na njih. 

- Postoje dva pravilnika iz dva ministarstva. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju i na putevima, koje donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja. Propisano je da sastav izduvnih gasova kod motornih vozila, osim kod vrsta kao što su traktori i vozila L i C, mora odgovarati propisanim normativima, dok je Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila, koji donosi ministar unutrašnjih poslova, propisano da sastav izduvnih gasova ne utiče na ocenu tehničke ispravnosti vozila tri godine od dana početka primene ovog pravilnika, odnosno od 5. jula 2021. Što u prevodu znači da ćemo mi do 2024. godine biti prinuđeni da trpimo ovo zagađenje u kome se sada nalazimo – navela je poslanica LSV i upitala ministra unutrašnjih poslova kada će pravilnik koji donosi njegovo ministarstvo biti promenjen i kada će ova dva pravilnika biti usaglašena i u skladu sa ekoloških zahtevima.

- Ovo je samo dokaz da nema međuresorne saradnje, da se kriterijumi, odnosno uslovi koje propisuje oblast zaštite životne sredine u drugim sektorima manje-više uopšte ne poštuju i da je neophodno da se ta saradnja uspostavi maksimalno. Najbolji primer ovoga je brošura koja se reklamira u gradu Beogradu o tome šta je sve vlast u Beogradu uradila. U oblasti javnog prevoza se kaže da Grad Beograd nabavlja 100 zglobnih dizel autobusa. U eri kada se u zapadnim zemljama dizel vozilima zabranjuje ulaz u gradovima i kada se ide ka tome da se potpuno ukinu dizel vozila, javni prevoz u Beogradu će najvećim delom biti upravo na dizel gorivo. Što znači da ili vlada jedno apsolutno neznanje ili je u pitanju potpuno ignorisanje ekoloških zahteva, a pre svega brige o zdravlju stanovništva – zaključila je Nada Lazić.

 (SzILSV, 21.01.2020)Odbori LSV | Subota, 23. 01. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad će večno čuvati uspomenu na žrtve Novosadske racije

Novi Sad će večno u svom srcu čuvati uspomenu na sve žrtve januarskog pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine. Ovo je mesto velike tuge, boli i velike obaveze za naš grad - da ne dozvolimo da se ikada više povampire ideologije koje su dovele do ovog zla, poručio je predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić.
Izjave | Četvrtak, 21. 01. 2021. | Komentara: 0

Bolji život građana treba da bude nacionalni interes Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je u protekloj nedelji jedino gluplje što je čuo od odbrane američkog predsednika Donalda Trampa za pozivanje i podstrekivanje na oružanu pobunu izjava „prave“ opozicije da se oformi ministarstvo za izbore.
Saopštenja | Sreda, 20. 01. 2021. | Komentara: 0

Rešenje je u regionalnom vodovodu za srednji i severni Banat

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da se danas navršava sedamnaest godina od kako je sanitarna inspekcija zabranila upotrebu pijaće vode u Zrenjaninu. Problem do dana današnjeg nije rešen, a čini se da će agonija još dugo trajati.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook