Potrebno više žena na mestima odlučivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 26. 03. 2012. | Komentara: 0

Potrebno više žena na mestima odlučivanja

BEOGRAD – Žene u Srbiji ne nalaze se na mestima na kojima se odlučuje, dok su one u parlamentu, osim par izuzetaka, pre svega vojnici stranaka koje prvo predstavljaju stranke pa tek onda žene koje su ih birale, ocenila je danas portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov, gostujući u emisiji „Hoću da znam“ na TV B92, u kojoj je bilo reči o ulozi žene u parlamentu i drugim javnim institucijama.

Aleksandra Jerkov

Jerkova je bila predlagač amandmana na Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, čijim usvajanjem je omogućeno da se ubuduće u parlamentima na svim nivoima na svakom trećem mestu nađe žena, ali napominje da time nije sve završeno.
– Dok se nisu partijski predsednici, koji su u 99 posto slučajeva u Srbiji muškarci, dok se oni nisu dogovorili da taj amandman bude prihvaćen, žene iz skupštine ne bi glasale za taj amandman. Isti slučaj je bio kada sam predlagala amandman koji je omogućio ženama bez partnera da se podvrgnu procesu veštačke oplodnje. Dok nije postignut dogovor na nivou onih koji donose odluke, nije bilo mogućnosti da se takav amandman usvoji, jer sve žene u skupštini ne bi glasale za njega – istakla je ona.

Daleko od zajedničkog nastupa


Iako samo povećanje broja poslanica u parlamentima, prema rečima Jerkove, nije samo po sebi dovoljna promena, ona očekuje da će taj budući kvantitet jednog dana prerasti i u kvalitet. Za sada smo još daleko od toga da se u Narodnoj skupštini, po ugledu na druge parlamente, oformi neka neformalna ženska parlamentarna grupa koja bi delovala ujedinjeno, bez obzira na to kojim strankama te poslanice pripadaju, dodala je ona.
– Kod nas je problem što žene koje su na važnim javnim funkcijama, po pravilu u strankama nisu na važnim funkcijama. Mislim da ima samo nekoliko izuzetaka, da je predsednica skupštine jedina žena koja je istovremeno na važnoj javnoj i na važnoj stranačkoj funkciji. Sve ostale žene koje su na javnim funkcijama, u svojim strankama nisu te koje donose odluke – navela je Jerkova.

Jačati ulogu parlamenta

Ona je dodala da treba raditi i na jačanju nadzorne uloge parlamenta, a da je jačanje te funkcije skupštine jedan od najvažnijih programa u procesu evrointegracija. Ona je pritom napomenula da je Narodna skupština proteklih godina oformila nezavisna regulatorna tela koja se bave upravo kontrolom rada vlade i trošenja javnih finansija.
– To su Državna revizorska insititucija, Fiskalni savet, tu je Agencija za borbu protiv korupcije, radi se upravo na uspostavljanju kontrole nad izvršnom vlasti – navela je Jerkova dodajući da je nesrazmerno jaka izvršna vlast nad drugim granama vlasti jeste problem svih zemalja koje su nove demokratije, što je slučaj i sa Srbijom. Ipak, dodaje da ima nade da se sistem popravi.
– Da ne verujem da ima, ne bih se ovim bavila. Velik je posao, ali važno je da postoji volja da se ide napred. A ja u ovoj vladi, a nadam se i u sledećoj vidim tu volju – zaključila je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 26. 03. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook