Povucite Predlog zakona koji relativizuje zločin Holokausta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 12. 02. 2017. | Komentara: 0

Povucite Predlog zakona koji relativizuje zločin Holokausta

Novi Sad, 12. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava nameru da se donese Zakon o spomen obeležju Staro sajmište, kojim bi se utvrdilo sećanje na žrtve Holokausta u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata. 

LSV

Logor Staro sajmište formiran je sa ciljem potpunog uništenja jevrejske zajednice u Srbiji što je u velikoj meri i postignuto. Ipak, Nacrt Zakona koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru grubo se poigrava sa istorijskim činjenicama i ne može biti prihvatljiv za LSV. Njime se relativizuje zločin Holokausta i u osnovi minorizuju jevrejske žrtve u Nedićevoj Srbiji.

Skandalozno obrazloženje i preambula Nacrta Zakona prepuni su faktografskih netačnosti i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe. Počevši od toga ko je upravljao logorom, pa do toga ko su bile primarne žrtve logora, Zakon koji bi trebalo da bude jedan od temeljnih u suočavanju sa najmračnijim stranicama istorije – stavljen je u funkciju nacionalističke ideologije i dnevnopolitičkih obračuna sa susedima.

Takođe, revizionističko i falsifikatorsko obrazloženje Nacrta Zakona namerno prećutkuje ulogu kvislinške vlasti Milana Nedića u lociranju i hapšenju jevrejskog stanovništva koje je ubijano u logoru Staro sajmište. 

Današnja Srbija mora biti zasnovana na antifašističkim principima i ne sme prećutkivati ulogu kvislinškog Nedićevog aparata terora u provođenju Holokausta. Uz to, ne smeju se zanemariti antisemitske i rasističke uredbe kvislinške Vlade Milana Nedića, kojima je jevrejskom i romskom stanovništvu bilo uskraćeno pravo na život, rad i školovanje.

LSV će podržati svaku akciju u društvu sa ciljem da revizionistički Predlog zakona o logoru Staro sajmište bude povučen i izmenjen, kako bi se uskladio sa nespornim istorijskim činjenicama. 
Negovanje antifašističkih tradicija, kao i kultura sećenja na Holokaust spadaju među temeljne vrednosti LSV na koje je ona ponosna.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook