Poziv Nikoliću da ne potpiše Zakon o budžetu Republike Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 04. 12. 2012. | Komentara: 0

Poziv Nikoliću da ne potpiše Zakon o budžetu Republike Srbije

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine uputila je juče pismo predsedniku Republike Srbije gospodinu Tomislavu Nikoliću, u kojem ga poziva da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu,  na osnovu njegovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, jer je navedenim zakonom evidentno prekršen Ustav Republike Srbije, rekao je danas predsednike te poslaničke grupe Branislav Bogaroški.

LSV

On je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da Tomislav Nikolić ima ustavna i zakonska ovlašćenja da tako postupi, podsetivši da je Nikolić na svečanoj sednici Skupštine AP Vojvodine, održanoj 24. novembra ove godine, rekao da „niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine“.
– Članovi 112. i 113. Ustava Republike Srbije, kao i član 19. Zakona o predsedniku Republike Srbije, daju mu za pravo da, kada smatra da je neki zakon neustavan ili nezakonit, da ga vrati Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje. Zbog toga smo na ovaj način hteli da podsetimo predsednika na njegovo obećanje, da mu skrenemo pažnju na njegova ustavna i zakonska ovlašćenja. Očekujemo da će on u skladu sa Ustavom, zakonom i postupiti i da neće potpisati ukaz o proglašenju ovog zakona, nego će ga vratiti Narodnoj skupštini da ga razmotri još jedanput – istakao je Bogaroški.

Problematična tumačenja Ustava


Predsednik poslaničke grupe LSV u vojvođanskom parlamentu je podsetio i da je pokrajinska administracija uputila tri amandmana na Predlog zakona o budžetu koja nisu usvojena, zbog čega nije ispoštovan ustavni minimum od sedam posto koje treba da se prebace budžetu AP Vojvodine. Dodao je da ni struktura tog  potencijalnog budžeta AP Vojvodine ne bi ispoštovala Ustav, jer je nemoguće 3/7 pokrajinskog budžeta iskoristiti za kapitalne investicije. Bogaroški je istakao da je problem u samom Ustavu, koji je formulisan tako da svako može da ga tumači kako mu odgovara, pa onda istovremeno imate tvrdnje Pokrajine da nedostaju sredstva i ministra finansija Mlađana Dinkića koji kaže da vojvođanski budžet nikad nije bio veći i da iznosi 8,5 posto.
– Ali je računica jednostavna: prihodi budžeta Republike Srbije su 837 milijardi, sedam posto od toga je 58,5 milijardi. Odbijete ovih 32 milijarde od kojih Vojvodina, faktički, nema ništa i vidite koliko tu sredstava može da ostane. Znači, pričamo o iznosu koji nije dovoljan ni za redovno funkcionisanje, a kamoli za poštovanje ustava i kapitalnih ulaganja – naveo je Bogaroški. Pojasnio je da navednih 32 milijarde zapravo čine namenski i nenamenski transferi lokalnim samoupravama i osnovnom i srednješkolskom obrazovanju, koji su zapravo sredstvima u isključivoj nadležnosti Republike Srbije.
– To bi otprilike bilo kako kada bi se vama povećala plata za 20.000, uz obavezu da platite moje račune za grejanje i za struju koji iznose  20.000 – rekao je Bogaroški.

Podrška privremenom finansiranju


Branislav Bogaroški je rekao da je i ranije bilo situacija da se Pokrajina i Republika spore oko nekog iznosa, da li on pripada budžetu AP Vojvodine ili ne, ali da je sada prvi put došlo do toga da preko 60 posto pokrajinskog budžeta budu sredstva koja faktički nemaju nikakve veze sa AP Vojvodinom.
– Na isti način je budžet AP mogao da se sastavi tako da nam, recimo, prebace sav novac koji je potreban za isplaćivanje plata u vojsci i Ministarstvu unutrašnjih poslova, pa da naš budžet bude još dva puta veći. Ali, realno gledano, budžet Vojvodine je na taj način pretvoren u protočni bojler. Sreća pa je ministar regionalista u duši. Mogu da pretpostavim šta bi bilo da je ministar protiv regionalizacije i decentralizacije Srbije?! Na šta bi tek onda ličio budžet. Ovako eto imamo 15 milijardi. – naveo je on. Kako je istakao, LSV zbog toga pozdravlja odluku Pokrajijne da se ne usvaja budžet za 2013. godinu, već da se ide na privremeno finansiranje.
– Ukoliko je republička skupština zanemarila Ustav i donela budžet Republike Srbije tako kako ga je donela, to nije razlog da mi radimo na isti način. Svesno ući u to da pokrajinski budžet ne ispunjava  ustavom propisane procente i raspodelu sredstava, ja mislim da bi to bilo neodgovorno sa naše strane – rekao je Bogaroški, dodajući da bi privremeno finansiranje trebalo da traje dok god Ustavni sud ne da ocenu ustavnosti budžeta  Republike Srbije, te da se nada da za to neće biti potrebno dve godine.
– Privremeno finansiranje može trajati cele iduće godine, ali to nije poenta. Poenta je samo da se premosti nekoliko meseci dok Ustavni sud ne donese svoju odluku. Nadam se da će Ustavni sud biti toliko svestan ozbiljnosti i da će ovaj predmet uzeti kao prioritet i da će ga rešiti, ja se nadam, u januaru februaru mesecu – zaključio je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 04. 12. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook