Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Novi Sad, 21. februar 2019 - Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svake individue na veru, naciju, izbor, seksualnu orjentaciju i svaku vrstu pripadnosti i opredeljenja kojim ne ugožava druge. Isto tako, kao što je neprikosnoveno pravo žene na abortus, trebalo bi da je neprikosnoveno pravo da svaka osoba bude roditelj/ka ukoliko to želi.

Danas svedočimo apsolutno neprikladnoj reakciji dela javnog mnjenja na vest o tome da je Milica Đurđić, sa kojom je premijerka Srbije Ana Brnabić u partnerskoj vezi, rodila dete.

S tim u vezi, trebalo bi skrenuti pažnju na nekoliko stvari.

Najpre, mizogini i homofobični, vulgarni i prostački komentari koji se pojavljuju u javnosti krajnje su nedopustivi. Apsolutno i neprikosnoveno pravo svake osobe na privatnost, izbor i roditeljstvo ničim ne sme i ne može biti ugroženo i umanjeno.
Drugo, ovo je situacija koja nije zakonom regulisana i pravi je momenat da se otvoreno o tome progovori.

Način na koji je partnerka premijerke Ane Brnabić postala roditelj trebalo bi da zakonski bude omogućen svakoj poslovno sposobnoj osobi u Srbiji koja to želi. Da bi tako bilo, potrebno je izmeniti Porodični zakon Republike Srbije, Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kao i doneti zakon kojim bi se regulisao status istopolnih zajednica u ovoj državi.

Premijerka Ana Brnabić ima najveću odgovornost i šansu da to učini. Pravi je momenat za to.

Samo na taj način pokazala bi se stvarna borba za pravo istopolnih partnera na bračnu i vanbračnu zajednicu i za pravo da istopolni parovi imaju decu. Takođe, jednako važno je izmenom zakona omogućiti i to da sve žene koje nemaju partnera mogu da imaju decu ukoliko to žele.

Ovako, apriori podrška sa jedne strane i pogrde sa druge jednako su neprikladne, neumesne, zlonamerne i licemerne.

 mr Maja Sedlarević
članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Događaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Pusta sela slika propadanja Vojvodine, a zakon o njenom finansiranju i dalje svi odbijaju

Autonomna pokrajina je od 2008. godine bez rešenog finansiranja, a jubilarnu desetu od kada je istekao rok iz Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, po kojem je Zakon o finansiranju nadležnosti APV trebalo da bude usvojen do 31. decembra 2008. godine, podsetila je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga na današnjoj objedinjenoj raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Saopštenja | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV: DS i SzS da konačno otvoreno kažu šta misle o Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Demokratsku stranku i Savez za (veliku) Srbiju da konačno i bez okolišenja kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine, kršenje Ustava Srbije kroz poništavanje ionako fasadne autonomije naše pokrajine, te da prestanu da kriju taj stav kao zmija noge, izgovarajući se bojkotom rada parlamenta.
Događaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Ne tražimo da nam se nešto daje, nego da se manje uzima

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ukazala je na višegodišnje propadanje AP Vojvodine zbog nepostojanja zakona kojim će biti definisano finansiranje njenih nadležnosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook