Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Novi Sad, 21. februar 2019 - Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svake individue na veru, naciju, izbor, seksualnu orjentaciju i svaku vrstu pripadnosti i opredeljenja kojim ne ugožava druge. Isto tako, kao što je neprikosnoveno pravo žene na abortus, trebalo bi da je neprikosnoveno pravo da svaka osoba bude roditelj/ka ukoliko to želi.

Danas svedočimo apsolutno neprikladnoj reakciji dela javnog mnjenja na vest o tome da je Milica Đurđić, sa kojom je premijerka Srbije Ana Brnabić u partnerskoj vezi, rodila dete.

S tim u vezi, trebalo bi skrenuti pažnju na nekoliko stvari.

Najpre, mizogini i homofobični, vulgarni i prostački komentari koji se pojavljuju u javnosti krajnje su nedopustivi. Apsolutno i neprikosnoveno pravo svake osobe na privatnost, izbor i roditeljstvo ničim ne sme i ne može biti ugroženo i umanjeno.
Drugo, ovo je situacija koja nije zakonom regulisana i pravi je momenat da se otvoreno o tome progovori.

Način na koji je partnerka premijerke Ane Brnabić postala roditelj trebalo bi da zakonski bude omogućen svakoj poslovno sposobnoj osobi u Srbiji koja to želi. Da bi tako bilo, potrebno je izmeniti Porodični zakon Republike Srbije, Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kao i doneti zakon kojim bi se regulisao status istopolnih zajednica u ovoj državi.

Premijerka Ana Brnabić ima najveću odgovornost i šansu da to učini. Pravi je momenat za to.

Samo na taj način pokazala bi se stvarna borba za pravo istopolnih partnera na bračnu i vanbračnu zajednicu i za pravo da istopolni parovi imaju decu. Takođe, jednako važno je izmenom zakona omogućiti i to da sve žene koje nemaju partnera mogu da imaju decu ukoliko to žele.

Ovako, apriori podrška sa jedne strane i pogrde sa druge jednako su neprikladne, neumesne, zlonamerne i licemerne.

 mr Maja Sedlarević
članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook