Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Novi Sad, 21. februar 2019 - Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svake individue na veru, naciju, izbor, seksualnu orjentaciju i svaku vrstu pripadnosti i opredeljenja kojim ne ugožava druge. Isto tako, kao što je neprikosnoveno pravo žene na abortus, trebalo bi da je neprikosnoveno pravo da svaka osoba bude roditelj/ka ukoliko to želi.

Danas svedočimo apsolutno neprikladnoj reakciji dela javnog mnjenja na vest o tome da je Milica Đurđić, sa kojom je premijerka Srbije Ana Brnabić u partnerskoj vezi, rodila dete.

S tim u vezi, trebalo bi skrenuti pažnju na nekoliko stvari.

Najpre, mizogini i homofobični, vulgarni i prostački komentari koji se pojavljuju u javnosti krajnje su nedopustivi. Apsolutno i neprikosnoveno pravo svake osobe na privatnost, izbor i roditeljstvo ničim ne sme i ne može biti ugroženo i umanjeno.
Drugo, ovo je situacija koja nije zakonom regulisana i pravi je momenat da se otvoreno o tome progovori.

Način na koji je partnerka premijerke Ane Brnabić postala roditelj trebalo bi da zakonski bude omogućen svakoj poslovno sposobnoj osobi u Srbiji koja to želi. Da bi tako bilo, potrebno je izmeniti Porodični zakon Republike Srbije, Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kao i doneti zakon kojim bi se regulisao status istopolnih zajednica u ovoj državi.

Premijerka Ana Brnabić ima najveću odgovornost i šansu da to učini. Pravi je momenat za to.

Samo na taj način pokazala bi se stvarna borba za pravo istopolnih partnera na bračnu i vanbračnu zajednicu i za pravo da istopolni parovi imaju decu. Takođe, jednako važno je izmenom zakona omogućiti i to da sve žene koje nemaju partnera mogu da imaju decu ukoliko to žele.

Ovako, apriori podrška sa jedne strane i pogrde sa druge jednako su neprikladne, neumesne, zlonamerne i licemerne.

 mr Maja Sedlarević
članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Saopštenja | Petak, 16. 08. 2019. | Komentara: 0

LSV će učestvovati na predstojećem sastanku vlasti i opozicije

Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvovaće na predstojećem sastanku predstavnika vlasti, opozicije i eksperata posvećenom medijima. Kao što smo i ranije isticali, ova vrsta razgovora je dragocena, ali je bitno da se on održava u institucijama sistema.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook