Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Novi Sad, 21. februar 2019 - Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svake individue na veru, naciju, izbor, seksualnu orjentaciju i svaku vrstu pripadnosti i opredeljenja kojim ne ugožava druge. Isto tako, kao što je neprikosnoveno pravo žene na abortus, trebalo bi da je neprikosnoveno pravo da svaka osoba bude roditelj/ka ukoliko to želi.

Danas svedočimo apsolutno neprikladnoj reakciji dela javnog mnjenja na vest o tome da je Milica Đurđić, sa kojom je premijerka Srbije Ana Brnabić u partnerskoj vezi, rodila dete.

S tim u vezi, trebalo bi skrenuti pažnju na nekoliko stvari.

Najpre, mizogini i homofobični, vulgarni i prostački komentari koji se pojavljuju u javnosti krajnje su nedopustivi. Apsolutno i neprikosnoveno pravo svake osobe na privatnost, izbor i roditeljstvo ničim ne sme i ne može biti ugroženo i umanjeno.
Drugo, ovo je situacija koja nije zakonom regulisana i pravi je momenat da se otvoreno o tome progovori.

Način na koji je partnerka premijerke Ane Brnabić postala roditelj trebalo bi da zakonski bude omogućen svakoj poslovno sposobnoj osobi u Srbiji koja to želi. Da bi tako bilo, potrebno je izmeniti Porodični zakon Republike Srbije, Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kao i doneti zakon kojim bi se regulisao status istopolnih zajednica u ovoj državi.

Premijerka Ana Brnabić ima najveću odgovornost i šansu da to učini. Pravi je momenat za to.

Samo na taj način pokazala bi se stvarna borba za pravo istopolnih partnera na bračnu i vanbračnu zajednicu i za pravo da istopolni parovi imaju decu. Takođe, jednako važno je izmenom zakona omogućiti i to da sve žene koje nemaju partnera mogu da imaju decu ukoliko to žele.

Ovako, apriori podrška sa jedne strane i pogrde sa druge jednako su neprikladne, neumesne, zlonamerne i licemerne.

 mr Maja Sedlarević
članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook