Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Novi Sad, 31. jul 2020 - Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet.

Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. 

LSV

Autonomna Pokrajina Vojvodina nastala je 31. jula 1945. godine.

Nažalost, Vojvodina je već od začetaka svoje autonomije, preko ratnih devedesetih godina, pa sve do današnjih dana, smetala nacionalistima i centralistima. 

Zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo je na udaru. 

Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu. 

Zato je bilo potrebno da se Vojvodina devastira, što više oslabi i ponizi. 

Slabljenje Vojvodine najjasnije se vidi na primeru devastiranja njenih institucija. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine već tri decenije ukazuje na pogubne posledice koncentrisanja vlasti u Beogradu, što za posledicu ima slabljenje pokrajinske administracije. 

Srbija je još pre 13 godina ratifikovala Povelju o lokalnim i regionalnim vlastima i kao članica Saveta Evrope obavezala se na sprovođenje politike njihovog razvoja. 

Nažalost, stanje u Srbiji je iz godine u godinu sve gore. 

Baš zato je potrebno snažno podsetiti na početke političkog konstituisanja vojvođanske autonomije i iznova početi borbu za njen bolji položaj u okviru države Srbije.

Branislav Bogaroški
šef poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodine



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook