Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine održala je juče u Vladi Srbije prvi sastanak, na kojem je dogovoreno da bi do kraja maja trebalo da bude definisan predlog zakona, odnosno koja će imovina biti vraćena u nadležnost pokrajine. Kako je za Press izjavio predsednik ove radne grupe Bojan Kostreš, republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prvoj sednici utvrđeni su osnovni principi rada, ali i predstavljeno je više predloga koje će članovi komisije razmotriti.

Pozitivna iskustva iz svih predloga

"Postoji više različitih dokumenata, radnih verzija predloga ovog zakona koje su, osim LSV, predložili i Stalna konferencija gradova i regija. Tu je popis imovine koji je sačinila Vlada Vojvodine i još nekoliko tekstova koje su proteklih godina obavile vladine komisije. Koristićemo pozitivna iskustva iz svih predloga kako bi došli do zvaničnog predloga zakonskog teksta. Međutim, mnogo veći problemi od pisanja predloga su kako postići političku saglasnost svih aktera koji u Vladi i parlamentu treba da glasaju za taj zakon " rekao je Kostreš.

Prvo opšti deo, slede Vojvodina i lokal

Zamenik predsednika LSV je za današnji Dnevnik pojasnio da je članovima radne grupe ostavljeno desetak dana da se upoznaju sa kompletnim materijalom da bi se od naredne sednice ta pitanja rešavala "segment po segment".   

"Dakle, najpre bismo radili na opštem delu, pa na delu vezanom za imovinu Vojvodine, a potom i za imovinu lokalnih samouprava " rekao je Kostreš. On je ocenio da je nerealno da se ovi propisi već u toku juna nađu u skupštinskoj proceduri, ali je dodao da to ipak zavisi od toga da li će biti teškoća u postizanju političke saglasnosti.

Završna verzija ide Cvetkoviću

Kostreš je za Press istakao da će završna verzija biti upućena premijeru Mirku Cvetkoviću, jer je zvanični predlagač zakona o imovini Vojvodine Vlada Srbije, a Skupština je ta koja treba da ga "aminuje". Kostreš kaže da postoje razlike u stajalištima šta sve Vojvodini treba da bude vraćeno u nadležnost i da LSV zastupa stav da se pokrajini vrati imovina od pre 1988. godine, koja je "oteta Miloševićevim pučem", što podrazumeva železnicu, elektrodistribuciju, poštu, lutriju.

"Svestan sam da u ovom momentu ne postoji politička klima da se sve to vrati, ali mislim da je i sama činjenica da je formirana ova radna grupa i da će zakon uskoro biti donet, dobar pokazatelj da se Srbija kreće u onom pravcu koji je nama važan, a to je vraćanje imovine Vojvodini " zaključio je Kostreš.

(Pres, 22.04.2011.)
Saopštenja | Nedelja, 26. 05. 2019. | Komentara: 0

Izručiti Radetu i Jojića

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da ispoštuju zahtev Međunarodnog rezidualnog mehanizma i izruče Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja suda.
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina mora da se brani od centralizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana. 
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Rešenje problema sela je u decentralizaciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su najave o definisanju nove pozicije sela u Ustavu Republike Srbije, koje je izneo ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, krajnje neozbiljne i da neće doneti nikakav razultat. Ministar Krkobabić već mesecima govori o procvatu sela u našoj zemlji, o novim projektima, komisijama i radnim telima koje imaju zadatak da spreče nestajanje seoskih sredina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook