Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine održala je juče u Vladi Srbije prvi sastanak, na kojem je dogovoreno da bi do kraja maja trebalo da bude definisan predlog zakona, odnosno koja će imovina biti vraćena u nadležnost pokrajine. Kako je za Press izjavio predsednik ove radne grupe Bojan Kostreš, republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prvoj sednici utvrđeni su osnovni principi rada, ali i predstavljeno je više predloga koje će članovi komisije razmotriti.

Pozitivna iskustva iz svih predloga

"Postoji više različitih dokumenata, radnih verzija predloga ovog zakona koje su, osim LSV, predložili i Stalna konferencija gradova i regija. Tu je popis imovine koji je sačinila Vlada Vojvodine i još nekoliko tekstova koje su proteklih godina obavile vladine komisije. Koristićemo pozitivna iskustva iz svih predloga kako bi došli do zvaničnog predloga zakonskog teksta. Međutim, mnogo veći problemi od pisanja predloga su kako postići političku saglasnost svih aktera koji u Vladi i parlamentu treba da glasaju za taj zakon " rekao je Kostreš.

Prvo opšti deo, slede Vojvodina i lokal

Zamenik predsednika LSV je za današnji Dnevnik pojasnio da je članovima radne grupe ostavljeno desetak dana da se upoznaju sa kompletnim materijalom da bi se od naredne sednice ta pitanja rešavala "segment po segment".   

"Dakle, najpre bismo radili na opštem delu, pa na delu vezanom za imovinu Vojvodine, a potom i za imovinu lokalnih samouprava " rekao je Kostreš. On je ocenio da je nerealno da se ovi propisi već u toku juna nađu u skupštinskoj proceduri, ali je dodao da to ipak zavisi od toga da li će biti teškoća u postizanju političke saglasnosti.

Završna verzija ide Cvetkoviću

Kostreš je za Press istakao da će završna verzija biti upućena premijeru Mirku Cvetkoviću, jer je zvanični predlagač zakona o imovini Vojvodine Vlada Srbije, a Skupština je ta koja treba da ga "aminuje". Kostreš kaže da postoje razlike u stajalištima šta sve Vojvodini treba da bude vraćeno u nadležnost i da LSV zastupa stav da se pokrajini vrati imovina od pre 1988. godine, koja je "oteta Miloševićevim pučem", što podrazumeva železnicu, elektrodistribuciju, poštu, lutriju.

"Svestan sam da u ovom momentu ne postoji politička klima da se sve to vrati, ali mislim da je i sama činjenica da je formirana ova radna grupa i da će zakon uskoro biti donet, dobar pokazatelj da se Srbija kreće u onom pravcu koji je nama važan, a to je vraćanje imovine Vojvodini " zaključio je Kostreš.

(Pres, 22.04.2011.)




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook