Predlog zakona o prometu nepokretnostima povući sa dnevnog reda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 30. 08. 2014. | Komentara: 0

Predlog zakona o prometu nepokretnostima povući sa dnevnog reda

Novi Sad, 30. avgust - Predlog zakona o prometu nepokretnostima treba povući sa dnevnog reda u Narodnoj skupštini Republike Srbije zbog niza netačnih i kontradiktornih odredbi.

logo

Najpre, promet nepokretnosti jedan je od osnovnih instituta svojinskog prava pa je nedopustivo da se Zakon kojim se ovo pitanje reguliše donosi u skraćenom postupku. 

Zatim, u obrazloženju razloga za donošenje Zakona o prometu nepokretnostima pod tačkom III se, između ostalog, navodi potreba za usklađivanjem sa Zakonom o javnom beležništvu kojim je regulisano da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima isključivo sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa. To obrazloženje je, pre svega, netačno, jer u Zakonu o javnom beležništvu u odredbi člana 82. piše da sačinjavanje ugovora o raspolaganju nepokretnostima nije u isključivoj nadležnosti javnih beležnika.

Dakle, odredbu zakona je potrebno tako formulisati da se isključi svaka diskriminacija pojedinaca i advokata na pravo da mogu da zaključuju ugovore o prometu nepokretnostima. Tim pre, jer su za zaključivanje komplikovanih ugovora u privredi koji u sebi sadrže i delove prenosa vlasništva na nepokretnostima neophodni ozbiljno pravničko iskustvo i specijalizacije u pojedinim oblastima.

Zamerki ima još mnogo, počev od loše zakonske pretpostavke da je ono što sačini javni beležnik apsolutno pravno perfektno, do ideje da Osnovni sud vodi evidenciju o javnobeležničkim zapisima o ugovorima o prometu nepokretnosti, a on sa evidencijom stvarnih prava na nepokretnostima nema nikakve veze.

Takođe, odredba u Predlogu zakona o prometu nepokretnostima kojom je regulisano da će ugovore o prometu nepokretnosti u obliku javnobeležničkog zapisa sastavljati osnovni sudovi u onim mestima za koja nisu imenovani javni beležnici dokazuje da ni Zakon o javnom beležništvu još nije spreman za primenu. Između ostalog, propisano je da se u taj javnobeležnički zapis unosi ime i prezime javnog beležnika i da se unosi oznaka sedišta javnog beležnika, pa se postavlja pitanje da li će ovaj zapis, ako ga sačini sudija, biti u skladu sa zakonom? Nespojivo je sa funkcijom sudije obavljanje poslova javnog beležništva.

Rečju, usvajanjem ovakvog zakona, parlament bi ustvari bio taj koji dozvoljava da se zakonom propisuje neistinito predstavljanje. Ako već nisu stvoreni uslovi da Zakon o javnom beležništvu počne da se primenjuje od 1. septembra onda je bolje da se odloži njegova primena nego da se Zakon o prometu nepokretnostima donosi po hitnom postupku i što je najgore - prepun grešaka. U suprotnom doći ćemo u situaciju da država koja želi u Evropsku uniju, donese propis koji ni u jednoj zemlji EU ne postoji.

Biro za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook