Predstavljen "Atlas naselja Vojvodine"

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 28. 02. 2013. | Komentara: 0

Predstavljen "Atlas naselja Vojvodine"

NOVI SAD – Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, uručio je juče potpredsedniku Vlade AP Vojvodine i pokrajinskom sekretaru za kulturu i javno informisanje Slaviši Grujiću prvo izdanje prve knjige "Atlasa naselja Vojvodine" o Sremu, autora dr Slobodana Ćurčića.

LSV

Tokom susreta, potpredsednik Slaviša Grujić i predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić razgovarali su o predstojećem Sajmu knjiga na Novosadskom sajmu i o daljoj saradnji Vlade Vojvodine i Matice srpske. Slaviše Grujić istakao je značaj izdanja prve knjige "Atlasa naselja Vojvodine" o Sremu, koja predstavlja zaokruženu sliku o vojvođanskim naseljima. Prema njegovim rečima, kada se završe i presotala dva izdanja, o Banatu i Bačkoj, atlasi će omogućiti jasan pregled vojvođanskih naselja, migracije i istorije.
– Kvalitet izdanja, sa jasno ocrtanim migracionim mapama od 1848. godine do danas, govori u prilog činjenici da su društveno-istorijske okolnosti menjale današnji izgled Vojvodine i zato je ovo izdanje važno. Vlada AP Vojvodine, preko Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i dalje će podržavati velike projekte i velika izdanja Matice srpske, na isti način na koji nama Matica srpska pomaže u obeležavanju velikih istorijskih jubileja. Prvi od tih jubileja - 250 godina Šajkaškog bataljona - biće obeležen za nekoliko dana. Sledeće godine obeležićemo jubilej posvećen Banatskim militarcima, a potom sledi i obeležavanje godišnjice Petrovaradinske bitke. Sve su to projekti u kojima nam nesebičnu podršku daje Matica srpska – rekao je Slaviša Grujić. Stanić je dodao da je Prva knjiga "Atlasa naselja Vojvodine" o Sremu nastala je zahvaljujući velikom trudu i angažovanju njenog autora dr Slobodana Ćurčića, a da je najveću prepreku u stvaranju tog izdanja, predstavljala nabavka mapa, koje oslikavaju migraciona kretanja stanovništva.
– Nadamo se da će Atlas Banata biti gotov sledeće godine, a Atlas Bačke odmah potom. U ime Matice srpske i u svoje lično ime zahvalan sam na saradnji Vladi Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, koji nam u velikim projektima uvek nesebično pomažu – rekao je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić. Uoči početka Salona knjiga u Novom Sadu, on je istakao još jedno izdanje Matice srpske, knjigu prof. dr Ljubomirke Krkljuš "O srpskoj Vojevodini", u kojoj je jasno prikazala uređenje lokalne samouprave od 18. veka do današnjih dana, sa osvrtima na tadašnju političku svest.

(BILSV, 28. 02. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook