Preškraban mađarski naziv na ulazu u selo Aleksa Šantić

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 24. 11. 2018. | Komentara: 0

Preškraban mađarski naziv na ulazu u selo Aleksa Šantić

Novi Sad, 24. novembar 2018 - U trenucima kada su sve republičke i pokrajinske institucije uključene u obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, table na ulasku u vojvođanska naselja ispisana na mađarskom jeziku uništavaju se sprejom. 

LSV

Na ulazu i izlazu iz Aleksa Šantića, sela na severu Bačke koje pripada gradu Somboru, danas su table išarane crnim lakom, na delu koji je ispisan na mađarskom jeziku i označava ime sela „Sári“.

Ovo mesto se zvalo i Šari, Šaripusta, Babapusta, što su bili salaši u neposrednoj blizini današnjeg sela. Nešto kasnije je odlukom stanovnika izabrano ime Aleksa Šantić u periodu 1923/1924. godine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Aleksa Šantiću živi brojna mađarska zajednica.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje ovaj skandalozan čin kojim se pokušava izbrisati činjenica da u Vojvodini žive pripadnici različitih nacionalnih zajednica, zbog čega je važno da se podržava njihovo pravo na upotrebu jezika i pisma kojim se služe.

Vojvodina pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalno, versko ili bilo koje drugo opredeljenje!

Gradski odbor 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sombor  



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook