Presuda Šešelju dokaz da je SRS zločinačka organizacija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 11. 04. 2018. | Komentara: 0

Presuda Šešelju dokaz da je SRS zločinačka organizacija

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je presudu kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora. Čanak je dodao da je to još jedna potvrda njegove ranije teze da je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena kao zločinačka organizacija.

LSV

Predsednik LSV se za zalagao za zabranu radikala, Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Stranke srpskog jedinstva, odmah nakon rušenja režima Slobodana Miloševića početkom dvehiljaditih godina.

"Sada Šešelj više ne može da priča o nekakvoj pobedi nad Haškim tribunalom i sada je više nego jasno da je SRS trebalo da bude proglašena zločinačkom organizacijom. Koliko decenija treba da prođe da bi se došlo do notornih činjenica koje su bile jasne još 1991. godine", upitao je Čanak.

Čanak je agenciji Beta rekao da je današnja presuda "ogroman korak napred", jer je prvostepena oslobađajuća presuda bila "ogroman šamar" svima koji su se protivili politici etničkog čisčćenja i nacionalsocijalističkog ekskluziviteta iz vremena režima Slobodana Miloševića.

Prema njegovim rečima, nakon presude Šešelju potrebno je pokrenuti i raspravu o tome kako osoba koja je osuđena za ratne zločine može da nastavi da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije. Čanak je rekao da je Haški tribunal pogrešio jer je zločine koji su devedesetih godina počinjeni u Vojvodini i u Sandžaku izdvojio, pošto ti delovi Srbije nisu bili deo zone direktnih ratnih dejstava.

- To je bilo i direktno amnestiranje za zločine počinjene u Vojvodini i u Sandžaku, a ova presuda Šešelju je delimično ispravila tu nepravdu - kazao je Čanak.

Ocenio je da je "istorijska nepravda" što građani bivše Jugoslavije nisu imali priliku da vide pokojne predsednike Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine Slobodana Miloševića, Franju Tuđama i Aliju Izetbegovića u Hagu, jer bi se na njihovim presudama najbolje videlo koliko međunarodna zajednica razume ili ne razume kompleksnost odnosa na Balkanu.

(BILSV, 11.04.2018)



Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.
Odbori LSV | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV-Vojvođani kontroliše broj upisanih birača u gradu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas Gradskoj upravi zahtev kojim se traži informacija o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook