Prevencija najvažnija u borbi protiv nasilja nad ženama

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Prevencija najvažnija u borbi protiv nasilja nad ženama

NOVI SAD – Centar za socijalni rad počeo je danas akciju "Prekini tišinu" u okviru manifestacije "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja se organizuje povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ulična akcija

U okviru današnje akcije, na štandu Centra za socijalni rad, postavljenog kod Futoške pijace, građanima i građankama su deljeni informativni materijali o prevenciji nasilja nad ženama, a štand je obišao i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

– Ideja je da se skrene pažnja javnosti da je ovaj problem prisutan, da nije pitanje da li ga ima sve više i više, već da se otkriva sve više i više. I da, kao odgovorno društvo, učinimo sve kako bi ga rešili na što efikasniji način – izjavio je Jovanović.On je podsetio da je u Novom Sadu decembra 2006. godine počela sa radom Sigurna ženska kuća, a da grad svake godine podržava projekte Centra za socijalni rad, među kojima su programi borbe protiv nasilja nad ženama.

– Iz budžeta grada ove godine je izdvojeno 14 miliona dinara za potrebe Sigurne ženske kuće, koja predstavlja deo rešavanja problema nasilja nad ženama. Njeno postojanje ne uklanjanja ovaj problem, ali služi za pružanje pomoći onda kada je to najpotrebnije i mi kao društvo moramo da radimo i na prevenciji nasilja nad ženama – zaključio je Jovanović. Direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović istakao je da je Novi Sad među prvim gradovima u Srbiji koji je prepoznao problem nasilja nad ženama i krenuo u izgradnju Sigurne ženske kuće, koja je sada u redovnoj delatnosti Centra. On se osvrnuo i na aktivnosti u narednim danima, podvlačeći kao najvažnije sprečavanje nasilja nad ženama.

– Akcije koje će uslediti u narednih 16 dana imaju za cilj da preventivno deluju na sprečavanje nasilja nad ženama u porodici i da doprinesu smanjenju broja žrtava porodičnog nasilja – naveo je Vujnović. "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna svetska kampanja, koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

(BILSV, 24. 11. 2011.)Događaji | Ponedeljak, 22. 07. 2019. | Komentara: 0

Važna nam je stalna podrška perspektivi članstva Srbije u EU

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je da je zadovoljan što se među prioritetima predstojećeg predsedavanja Finske Savetom Evropske unije nalazi i nastavak politike pregovaranja o članstvu sa nama, kandidatima za članstvo.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook