Priča o dve fotografije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 20. 03. 2016. | Komentara: 0

Priča o dve fotografije

NOVI SAD – Tokom prijema, koji je za britanskog princa Čarlsa organizovan nakon prvog dana posete u Domu garde, kamere su zabeležile duži razgovor predsednika Lige socijaldemokrata Vojodine Nenada Čanka sa naslednikom britanske krune. Na pitanje o čemu su to tako srdačno divanili, Čanak za Dnevnik kaže kako je princa Čarlsa podsetio na to da mu je 1978, prilikom prve posete Novom Sadu, jedan od domaćina na Petrovaradinskoj tvrđavi bio otac lidera Lige dr Milan Čanak, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i tadašnji član Predsedništva SAP Vojvodine, inače novosadski gradonačelnik od 1973. do 1974.

 
Nenad Čanak, koji je u vreme prethodne Čarlsove posete imao 19 godina, priseća se da je ona protekla bitno drugačije od ovonedeljne. Pre svega, nije bilo rukovanja na ulici ili fotografisanja građana s princom. Njega su tada primili najviši funkcioneri, ali je sve bilo mnogo kontrolisanije, jer je i Tito tada bio živ.
- Koliko god on imao ogroman kredibilitet kao saveznik iz Drugog svetskog rata. ipak se na monarhije ovde nije gledalo baš sa takvim oduševljenjem – primetio je lider LSV.
 
Koliko se seća, ta Čarlsova poseta SFRJ, tokom koje se sastao sa Titom, ali i obišao Novi Sad i Bečej, bio je prvi njegov odlazak „iza Gvozdene zavese".
- Svi su se stoga ovde trudili da prikažu da taj socijalizam u Jugoslaviji nije tako zastrašujući komunistički bauk kao što se priča - navodi Čanak uz napomenu da je nekoliko nedelja nakon posete njegovom ocu iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu stigla uramljena fotografija princa Čarlsa s potpisom.
 
(BILSV, 20.03.2016)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook