Profesionalizovati administraciju u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.

On je izjavio da će uskoro biti definisan položaj državnih i lokalnih službenika čije se pozicije menjaju posle izbora, odnosno biće utvrdjeno ko ostaje, a ko napušta radna mesta. Na javnoj raspravi "Političke stranke i angažovana javnost u Srbiji", Radaković je kazao da je administracija u Srbiji na lokalnom i državnom nivou neprofesionalna i politizovana i da Ministarstvo "ima ideju da se definiše ko posle izbora ostaje, a ko ide".

"Pomoćnici ministara su profesionalci i oni bi trebalo da ostanu " naveo je on i ocenio da medju zaposlenima u državnoj administraciji ima višak onih koji ne rade dobro, a manjak kvalitetnih i obrazovanih. Prema njegovim rečima, planira se formiranje institucije u kojoj bi se državni službenici obučavali i ocenjivali. On je kazao da će do kraja godine biti pripremljen zakon o lokalnim službenicima i da se mora raditi na zakonima "na kojima se zastalo" - zakonu o državnoj republičkoj komisiji i zakonu o odbornicima i lokalnim izborima.
Stručnjak za ljudska prava i doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić je tom prilikom istakao da pojedinac u Srbiji ništa ne može postići ukoliko nije član neke političke partije.

"Možete da dobijete mnogo i ako ništa ne vredite, a član ste partije i obrnuto. Nekompetentni ljudi su postavljeni na mnoga odgovorna mesta " ocenio je on.

Na javnoj raspravi u organizaciji Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenjeno je da je osnovni strukturalni problem Srbije što u procesu evropskih integracija veliki uticaj imaju političke stranke, odnosno izvršna u odnosu na zakonodavnu i sudsku vlast. Učesnici su podsetili da je u izveštaju Evropske komisija o napretku Srbije u 2008. godini kao najveći problem u ispunjavanju političkih uslova za prijem Srbije u EU naglašeno pitanje partijske kontrole nad poslaničkim mandatima i uloga Skupštine Srbije u izboru sudija.

(BILSV, 26. 10. 2010.)




Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook