Promene jezika su neminovne

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 10. 2017. | Komentara: 0

Promene jezika su neminovne

NOVI SAD – Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da je navodna konačna „presuda“ Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o rodno osetljivoj upotrebi jezika objavljena u pojedinim medijima samo početak pritiska na javnost zbog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.

LSV

O ovoj odluci SANU nedavno je izvestila nekolicina medija prećutkujući da je to tekst koji je razmatran još u februaru 2011. godine.  

- To je stvaranje atmosfere kojoj svedočimo od momenta kada je najavljen ulazak Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti u skupštinsku proceduru i jasan znak nevoljnosti da se jedan takao progresivan zakon o rodnoj ravnopravnosti donese. Ovo je samo početak pritiska na javnost zbog tog zakona – istakla je Sedlarević za VOICE.

Komentarišući odluku SANU da su „borkinja, psihološkinja, vojnikinja, sekretarka - gramatički nepravilne”, Sedlarević ističe da je priča konzervativnih desnih krugova da je upotreba rodno osetljivog jezika „silovanje jezika“ zapravo potpuna zamena teza.

 - Upravo je ono što oni rade silovanje jezika iz više razloga. Jezik je promenljiv, jezik prati društvene tokove, formira se svest javnosti onim što je izgovoreno, jezik pokazuje promene u društvu. Kao što žene nekada nisu bile ministarke, astronautkinje, predsednice, danas to jesu i upotrebom imenica u ženskom rodu mi pokazujemo da se bave tim zanimanjima. Reč je zapravo o pokušaju sprečavanja promena koje su neminovne, a najveći razlog za to je patrijarhalni model na kome insistiraju i iz kojeg niti mogu niti žele da izađu - navodi Maja Sedlarević, koja je i lingvistkinja.

(BILSV, 16.10.2017)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook