Protesti su legitimno pravo građana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 20. 02. 2019. | Komentara: 0

Protesti su legitimno pravo građana

BEOGRAD - Vlast se menja na izborima, a ne na ulici.Koliko se sećam samo su dva puta demonstracije dale rezultat i to protesti 1996/97, kada su branjeni izborni rezultati, i 05.oktobra 2000. kada je branjena pobeda Vojislava Koštunice nad Slobodanom Miloševićem na predsedničkim izborima. Dakle, u oba navrata su to bili protesti posle izbora, a ne umesto izbora, istakao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostujući u Jutarnjem programu Happy televizije. Kako je rekao, svi protesti umesto izbora, počevši od devetomartovskih demostracija 1991, uvek su bili osuđeni na propast i nikada nisu dali rezultate.

LSV

- Ljudi moraju i imaju svo pravo da puste iz sebe tenziju, napetost koju osećaju, jer u Srbiji postoji jako mnogo problema koji su očigledni – korupcije, nepotizma... i u tom svetlu razumem proteste, a i članovi LSV učestvuju u njima, ali bez stranačkih obeležja. To je legitimno pravo svakog građanina i ima pravo da se buni i da skloni vlast koja je loša. Ono što je drugi deo te priče je pokušaj političke manipulacije tom energijom. I tu počinje suštinski problem – istakao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ispred svake zagrade je da Aleksandar Vučić i SNS treba da odu sa vlasti, ali to treba da se verifikuje na izborima.

- Smene bez izbora se zovu državni udar. I to je legitimno, ali mora da postoji ozbiljna podrška kod građana koji će to da prihvate kao legitimnu stvar. No, postavljam pitanje zašto se pravi nesporazum koji je štetan za politički proces u Srbiji: s jedne strane su građanski protesti, koji su dobri, korisni i važni da bi se ukazalo na probleme u društvu, ali odjendaput vi imate zaokret u smislu političke retorike koja nema veze sa tim, nego su direktno stranačke stvari. Pa tako najedanput imate priču da Kosovo je srce Srbije. Tu se onda postavlja novo pitanje: da li mi pričamo o Kosovu kao srcu Srbije ili o stanju u društvu? – ukazao je Čanak.

Neoljotićevska grupacija Dveri

Kako kaže, tu se radi o dve različite stvari: jedno su građanski protesti, a druga je pokušaj političke uzurpacije.

- Došli smo u poziciju da se relativizuje uloga neoljotićevske grupacije Dveri, e ja u tome nemam šta da tražim. Ne može da se desi da ja demonstriram sa Dveri. Mi nemamo šta da razgovaramo – istakao je lider LSV i ponovio da je njegova izjava o vešanju bila stilska figura u jasnom kontekstu i jasnim kordinatama, u vremenu kada su se SPS i okupljeni oko njih koristili svim nepolitičkim sredstvima u tzv. političkoj borbi.

- Neprijatelj domaćeg miša je pacov. Pacov pojede miša, a može da se uvuče u njegovo stanište i tamo gde ima pacova nema miševa, znači, puštati fašiste na ulice u ime domkratije vam je isto kao kada biste pacove puštali u dečju sobu u ime ekologije – kazao je Čanak.

Bojkot i balansiranje

Čanak ističe i da se stiglo do pozicije da postoji „zla vlast i Savez za Srbiju koji se bori protiv nje“, kao da između ne postoji ništa drugo, a to nije istina.

- Govoriću samo o sebi i LSV: mi nismo ni članice SZS niti smo deo režima. Mi smo opozicija i to u NSRS kao i u pokrajinskom parlamentu, gde smo i izašli sa sednice koja je bila potpuno besmislena. Takođe, ja  Administrativni odbor skupštine Srbije bojkotujem od samog formiranja, jer je Aleksandar Martinović iz SNS, uskratio govor bilo kom predstavniku opozicije i sve uradio mimo poslovnika. To radim već dve godine, ali u tom činu mi se niko nije pridružio.  A sada odjendanput su se dosetili da napuštaju skupštinu, a ko je napušta? Boško Obradović je napušta? Taj koji dok bojkotuje skupštinu svoje zemlje sedi u Ruskoj Dumi, a prima pare i od parlamenta Srbije i od ruske Dume. Kakav je to bojkot?  - pitao je Čanak.  

On je još kazao i da korist od destabilizacije Srbije ima isključivo ruska administracija – putinov režim koji ima potrebu da na Balkanu da destabilizuje situaciju kako bi se pokazao kao pregovarač.

- Ne interesuju njih  ni Srbija, ni Kosovo, ni Crna Gora ni Republika Srpska... njih interesuje Krim, Ukrajina, a mi smo čipovi u njihovoj pokeraškoj igri sa zapadom. Jer ako Rusi njima puste ovo pobrojano, onda će tražiti da se Zapad ne meša u Ukrajinu. Nude Kosovo za Krim – ocenio je Čanak dodajući da je veliko pitanje zašto mi pristajemo na to.

On smatra da se odgovor krije u balansiranju Srbije i sa Rusijom i EU.

- Upravo u pokušaju balansiranja između energetske omče koju Rusija drži Srbiji oko vrata i EU koja nam je najveći donator, mi treba da izbalansiramo da ne padnemo – smatra Čanak.

Automobil i plan

Priča o ekspertskim vladama je koještarija, smatra Čanak, navodeći metaforu prema kojoj je ekspert osoba koja upravlja automobilom, a dok je političar taj koji zna kuda se vozi.

- Političar mora da osmisli plan koji obuhvata rešenja za situacije u kojima se društvo nalazi, a ekspert je taj koji iznalazi najbolje ideje kako da projekat uspe – objasnio je Čanak dodajući da se demokratija se gradi, a diktatura se uvodi i baš za tu demokratiju mora da postoji.

Skandalozno uključenje Mladića

Čanak je u emisiji ukazao voditelju iste, Milomiru Mariću da je direktno uključenje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u program nedopustivo i za svaku osudu.

- Besramna je zloupotreba nacionalne frekvencije koja je vlasništvo svih građana. Ona nije propagandno sredstvo za ljude koji su osuđeni za ratne zločine. I sam čin je sraman, jer je još to bio i pokušaj podizanje  rejtinga – zaključio je predsednik LSV.

    (SzILSV, 20.02.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook