Prvi put u Srbiji - naučni simpozijum o seksualnom obrazovanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 26. 09. 2015. | Komentara: 0

Prvi put u Srbiji - naučni simpozijum o seksualnom obrazovanju

NOVI SAD - U velikoj Sali skupštine AP Vojvodine danas se tražila stolica više, a razlog tome bilo je održavanje međunarodnog naučnog simpozijuma „Seksualno obrazovanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i uz tehničku podršku Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Po prvi put u našoj zemlji seksualno obrazovanje, njegova primena, istorijski aspekti i njegovo zapravo značenje, bio je razlog da se okupe eminentni stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije, pedagogije, sociologije i civilnog sektora iz čitave Evrope, saopštio je Sekretarijat za sport i omladinu.LSV

Naime, u okviru projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji zapravo i jeste seksualno obrazovanje, a koji se već treću godinu zaredom uspešno sprovodi u vojvođanskim srednjim školama održan je ovaj skup, a sve u cilju promocije brige o reproduktivnom zdravlju mladih. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, koja je 2012. godine bila i inicijator tada pilot projekta, a sada projekta koji se provodi u 72 srednje škole u Vojvodini, istakla je otvarajući simpozijum da je stupivši na funkciju pokrajinske sekretarke obećala da će sistemsko rešavanje problema mladih biti prioritet, kako u oblasti sporta, tako i u oblasti omladine, a naročito kada je u pitanju javno zdravlje mladih u oba sektora. Naglasila je da je veoma brzo detektovano da je jedan od gorućih problema mladih u AP Vojvodini, kao i u čitavoj Republici Srbiji, pojava maloletničkih trudnoća i njenih posledica, a naročito seksualno prenosivih infekcija, rečju reproduktivno zdravlje, naročito reproduktivnih prava, osnovnih ljudskih prava, pitanja pola i roda, svakovrsnog nasilja, a posebno vršnjačkog. 

Tepić je prisutnima predstavila početke rada na projektu "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju i uvođenje u nastavu, kao pilot projekat. Istakla je da su i roditelji, ali i đaci drugih razreda deset srednjih škola u Vojvodini, koliko je u početku pohađalo ovaj predmet, bilo veoma zainteresovano, ali i nestrpljivo da što više nauče. Navela je i da se seksualno obrazovanje u prošloj školskoj godini izučavalo u 70 škola, a u školskoj 2015/2016. godini ovaj predmet se realizuje u 72 srednje škole.

- Ukupno 12 hiljada drugaka će do juna 2016. godine biti obuhvaćeno ovim jedinstvenim projektom. Točak se zavrteo. Jednom ćemo sigurno stići do kraja - zaključila je sekretarka Tepić.

Poseban gost ovom prilikom bila je i doktorka Olga Luber članica radne grupe Svetske zdravstvene organizacije za izradu Vodiča za primenu standarda za seksualno obrazovanje u Evropi, koja je potanko objasnila kako izgleda učenje o ovim temama u razvijenim zemljama Evrope od početka njegove primene pa sve do danas. 

(BILSV, 26.09.2015)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook