Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 11. 10. 2017. | Komentara: 0

Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan

Novi Sad, 11. oktobar 2017 - Dolazak novog direktora Humanitarnog rusko - srpskog centra u Nišu Viktora Guljeviča predstavlja nastavak pritiska Ruske Federacije na spoljnu politiku Republike Srbije.

LSV

Još uvek nije jasno šta to radi humanitarni centar u Nišu, koji je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova, a zvaničnici aktuelne Vlade drže pod velom tajne, ne želeći da odgovore da li je u pitanju ruska vojna baza. Najave o dostavljanju nove opreme i tehnike, kao i popunjavanje skladišta Centra robom, bude sumnju u sve ranije izjave.

Zbog aktivnosti u ovom Centru ugrožen je put ka pristupanju Evropskoj uniji, posebno što može dovesti do izostanka otvaranja poglavlja 31 koje se tiče spoljne, bezbedonosne, odbrambene politike i jedno je od najtemeljnijih u procesu priključivanja.

Pritisci Rusije na Vladu Republike Srbije su evidentni jer postojanje rusko – srpskog humanitarnog centra u Nišu, sa mogućnošću prerastanja u vojnu bazu, ne dozvoljava mogućnost vojne neutralnosti i dodatno usložnjava geopolitički položaj Srbije. Većina zemalja u okruženju već je u članstvu NATO ili imaju vojne efektive, zbog čega je potrebno preispitati postojanje humanitarnog centra u Nišu.

Čak su i uporni zahtevi za diplomatskim statusom osoblja centra, odnosno nepovredivosti osoblja i prostorija centra izazivali sumnju u dugoročne namere vezane za objekat.

Vlada Republike Srbije treba da odgovori na pitanje da li će zatvoriti humanitarni centar u Nišu, ako je odlučna u namerama o pristupanju Evropskoj uniji. Ili će dozvoliti da se ulazak u porodicu evropskih zemalja ponovo uspori zbog uticaja Ruske Federacije na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook