Raskinuti Energetski sporazum i obeštetiti Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 02. 2017. | Komentara: 0

Raskinuti Energetski sporazum i obeštetiti Vojvodinu

Novi Sad, 20. februar 2017 - Budući da su obećanja zbog kojih je NIS budzašto ustupljen Ruskoj Federaciji odavno pala u vodu, Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Vlada Republike Srbije raskine Energetski sporazum i zaštiti interese naše zemlje, a naročito građanki i građana Vojvodine.

LSV
 
Ne postoji razlog da se sa time više čeka i oteže.
 
Kosovo je ovih dana obežilo devetu godinu od proglašenja svoje nezavisnosti, a navršilo se i više od dve godine od trenutka kada je Vladimir Putin jasno obznanio da nema ništa od projekta „Južni tok“. Štaviše, pre dve nedelje je potpisao zakon kojim kreće izgradnja Turskog toka  
 
Podsetimo, procenjena vrednost NIS-a iznosila je 2,2 milijarde evra, ali je većinski paket akcija prodat 2008. godine za svega 400 miliona evra. Uz ogromnu imovinu Naftne industrije Srbije preuzeli su nalazišta nafte i gasa vredne sedam milijardi evra, kao i geotermalne izvore.
 
Iako rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi 7% taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3% a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije.
 
Rečju, vojvođanski nafta i gas se besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji. I to traje godinama.
 
Svemu tome treba dodati i vest objavljenu u Blicu 17. decembra po kojoj NIS šest godina nije platio ekološku taksu koja važi za proizvođače maziva i na taj način oštetio državu za devet miliona evra.
 
Jasno je da Energetski sporazum ne može biti raskinut preko noći, da je za to potrebno vreme. Ali, mora se početi.
 
U međuvremenu, neophodno je povećati iznos rudne rente, a Vojvodinu obeštetiti kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih sada već svega 29% vlasništva. Taj novac, kao i naš Naftagas i naše bušotine nafte i gasa moraju biti nešto što ćemo ostaviti svojoj deci i unucima, uložiti u njihovo obrazovanje, u bolnice i domove zdravlja, u bolji život naših penzionera.
 
Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook