Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.

Karlovačka gimnazija osnovana je još 1791. godine zahvaljujući  zalaganjima  i  upornosti  Mitropolita  Stratimirovića, dobrotvora  Dimitrija  Anastasijevića  Sabova  i  drugih  Karlovačkih  građana uz saglasnost  austrijskog  cara  Leopolda. A Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, osnovana je 1810. godine na inicijativu više viđenijih Novosađana toga vremena, mada je škola na tom mestu postojala i nekoliko decenija ranije. Samim tim, jasno je da Prva kragujevačka gimnazija, osnovana tek 1833. godine, nikako ne može biti najstarija u Srbiji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog toga očekuje da TV B 92 ovu grešku ispravi, u cilju istinitog informisanja građana Vojvodine i Srbije o ovim važnim istorijskim činjenicama.

Aleksandra Jerkov
portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook