Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 07. 2019. | Komentara: 0

Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

Novi Sad, 29. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da politička elita u Republici Srbiji ne pokazuje ni minimum spremnosti da započne sa procesom decentralizacije.
Najnoviji primer snažne centralističke svesti je i dugo najavljivana izmena Statuta grada Beograda.

LSV

Poznato je da je Narodna skupština Republike Srbije izglasala izmene Zakona o glavnom gradu, koje će, barem je tako najavljivano, dovesti do osnaživanja gradskih opština u Beogradu, a samim tim i do decentralizacije.
 
Ove zakonske izmene dovele su i do izmena u Statutu Beograda, ali je jasno da intencija vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više!
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vodi računa samo o Vojvodini. Naša želja je da se decentralizuje čitav politički sistem zemlje.
Nažalost, očito je da ne postoji niti minimum spremnosti za to.
 
Pre nekoliko meseci vladajuće partije nisu prihvatile Ligin predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i tako su nastavile 11 godina dugo kršenje Ustava Srbije.
 
Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju.
 
Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana.
 
Svesni smo da reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara, ali to nas neće sprečiti da o problemu centralizacije i dalje govorimo.
 
LSV će to činiti još glasnije, jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonIzjave | Utorak, 02. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS ima ljude koji mogu Srbiju da uvedu u EU

Ime naše liste je suštinski ceo njen program – Ujedinjena demokratska Srbija, rekao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, članice koalicije UDS.
Saopštenja | Utorak, 02. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Nećemo dozvoliti da naša Vojvodina postane pustinja

Dobra vest je da će Vojvođanski front i Ujedinjena demokratska Srbija uvesti moratorijum na seču šuma u Vojvodini i to, ne samo u Nacionalnom parku Fruška gora i ostalim zaštićenim prirodnim rezervatima, nego na celoj teritoriji.
Odbori LSV | Utorak, 02. 06. 2020. | Komentara: 0

Osam dugih godina lažnih obećanja

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa žaljenjem konstatuju da je proteklih 8 godina bilo izuzetno teško za grad Zrenjanin i sve Zrenjanince. Grad su vodili ljudi koji su sve vreme građanima davali lažna obećanja, a grad doveli na ivicu propasti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook