Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 07. 2019. | Komentara: 0

Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

Novi Sad, 29. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da politička elita u Republici Srbiji ne pokazuje ni minimum spremnosti da započne sa procesom decentralizacije.
Najnoviji primer snažne centralističke svesti je i dugo najavljivana izmena Statuta grada Beograda.

LSV

Poznato je da je Narodna skupština Republike Srbije izglasala izmene Zakona o glavnom gradu, koje će, barem je tako najavljivano, dovesti do osnaživanja gradskih opština u Beogradu, a samim tim i do decentralizacije.
 
Ove zakonske izmene dovele su i do izmena u Statutu Beograda, ali je jasno da intencija vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više!
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vodi računa samo o Vojvodini. Naša želja je da se decentralizuje čitav politički sistem zemlje.
Nažalost, očito je da ne postoji niti minimum spremnosti za to.
 
Pre nekoliko meseci vladajuće partije nisu prihvatile Ligin predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i tako su nastavile 11 godina dugo kršenje Ustava Srbije.
 
Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju.
 
Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana.
 
Svesni smo da reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara, ali to nas neće sprečiti da o problemu centralizacije i dalje govorimo.
 
LSV će to činiti još glasnije, jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonOdbori LSV | Utorak, 20. 08. 2019. | Komentara: 0

Grad bez mladih je grad bez budućnosti

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović zatražila je danas ponovo od predstavnika gradske vlasti da oforme radnu grupu koja bi radila na poboljšanju položaja mladih u Zrenjaninu kako bi se sprečio njihov masovni odlazak.
Saopštenja | Ponedeljak, 19. 08. 2019. | Komentara: 0

Učestvujemo u dijalogu, tražimo da bude premešten u Skupštinu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik Izvršnog odbora LSV Saša Šućurović i portparol LSV Aleksandar Marton, prisustvovali su danas nastavku dijaloga predstavnika vlasti, opozicije i eksperata koji je održan na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook