Reč Vojvodina je postala uvredljiva. Kako je to moguće?

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 30. 11. 2019. | Komentara: 0

Reč Vojvodina je postala uvredljiva. Kako je to moguće?

BEOGRAD – Vojvođanski front, odnosno tri stranke DSHV, LSV i VP koje su potpisale Memorandum o budućnosti Vojvodine, vidi Srbiju kao demokratsku državu svojih građana, kao sekularnu državu, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući u emisiji „Pravac“ na televiziji Pink 3 rekao i da to kako ove tri stranke vide Vojvodinu, tako vide i Srbiju. Upitan da li će Vojvođanski front biti i predizborna koalicija, rekao je da ne zna, te da će o tome odlučiti najviši stranački organi, ali je naglasio da će se zalagati za to da LSV izađe na izbore, jer dobro pamti izborne bojkote koji su se događali u proteklih 30-ak godina i, kako kaže, svaki od njih je dao samo pogrešan rezultat.

LSV

Bojkot nije pravi put

Prema Čankovim rečima, petooktobarska revolucija je bila odbrana izbornih rezultata, a da bojkot i izlazak na ulice u odbranu izbornih rezultata za koje neko smatra da bi bili, nije pravi put. 

- Neizlazak na izbore znači predavanje institucija bez borbe. To smo videli da ne treba raditi i izbori na kojima smo pobedili Miloševića su bili, najblaže rečeno, pod drugačijim izbornim uslovima. Drugačijim u smislu da su opozicioni prvaci od Ivana Stambolića pa nadalje ubijani, da je postojao spisak za likvidaciju između dva kruga izbora, jedva smo žive glave izvlačili u tom trenutku. Ovoga trenutka to apsolutno nije slučaj – ističe lider LSV.

Kada su u pitanju mediji, on kaže da ko hoće uvek ima gde da nastupi, a to što neko neće jer mu se neka televizija ili medij ne dopada, to je nešto drugo. Osim toga, kako je rekao, u odnosu na Miloševićevo doba, sada postoji mnogo više televizija, postoji internet i društvene mreže i postoji način da se dođe do svakog građanina.

- Ja imam puno primedbi na uređivačku politiku Pinka, zato što je Pink potpuno u službi režima. Takvo provladino angažovanje kako Pink radi dovodi u pitanje objektivnost informisanja na Pinku. Ali to što ja imam puno kritičko mišljenje što se tiče objektivnosti informisanja na TV Pink ne znači da neću doći da to kažem na TV Pink, jer je to mesto gde to treba reći. Kao što postoje sumnje u objektivnost TV Hepi pa sam otišao na TV Hepi i rekao voditelju šta mislim o njegovom angažmanu. I u tom svetlu ja nemam nikakav razlog da ne izlazimo na izbore, jer nam se nešto ne dozvoljava. Jedino gde postoji blok koji ja mogu da kažem da postoji je na Javnom servisu Republike Srbije – istakao je Čanak i dodao da on kao predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije nije nijednom gostovao na RTS-u. 

- Režim Aleksandra Vučića je centralistički, nacionalistički i to je ono što ja zameram Aleksandru Vučiću. Zameram određen stepen autokratskog vođenja zemlje, ali nazvati to diktaturom znači vređati sve one koji su završavali po logorima i stratištima u diktaturama. E, to su stvari zbog kojih se moraju stvari precizno nazvati svojim imenom. Svi protiv Vučića znači da svi treba da stanemo pod zastavu još desnije desnice od onoga koliko je desno SNS, a on nije levo. Onda mi recite šta ostaje za oni koji ne bi da budu desnica i koji misle da su svi ljudi ravnopravni, bez obzira kojoj naciji pripadaju ili da čovek sme da živi u Srbiji a da ne bude vernik – kazao je Čanak. 

Vojvodina je Ustavna kategorija

Prema njegovim rečima, u Srbiji je zakonom zabranjeno isticanje likova ratnih zločinaca, a nije primetio da je iko uznemiravao ljude kad su lepili plakate sa likovima Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su ratni zločinci. Istovremeno čoveka u Zrenjaninu policija uhapsi i podnese prijavu protiv njega zato što je lepio plakate Vojvođanskog fronta na kojima je pisalo „Vojvodine ima i biće je“. 

- Vojvodina je ustavna kategorija, zapisana je u Ustavu Republike Srbije. Ona je neodvojivi deo Republike Srbije, ona je jedan zaokruženi istorijsko-kulturni-politički prostor. Da li ona ima dovoljno prava, ja mislim da ne. Da li ima dovoljno subijektiviteta, uveren sam da nema, ali to i dalje ne znači da ona ne postoji. Reč Vojvodina je toliko postala uvredljiva da vi kad kažete Republika Srpska svima puna usta nekakvog ponosa, kad kažeš Vojvodina, to miriši na antisrpsku zaveru. Kako je to moguće? – upitao je Čanak.

- Ja sam autonomaš jer je uvek isto pitanje – mi u Vojvodini hoćemo naše pare,a vlasti u Beogradu hoće naše pare i mi nikako da se dogovorimo čije su naše pare – dodao je.

Kazao je i da svi znaju za naopako okrenute kocke na Trgu republike, ali da je pitanje da li svi gledaoci Pinka znaju da u Zrenjaninu već dugi niz godina nema pijaće vode iz vodovoda. 

- Kad ja postavim pitanje kako je moguće da će budžeta AP Vojvodine biti za milijarde i milijarde manji od budžeta grada Beograda, niko to ne uzima za ozbiljno zato što je napravljeno to stanje duha da se sve rešava u Beogradu, sve pare su u Beogradu, svo odlučivanje je u Beogradu ... Kad kažem Beograd, ne mislim na Beograđane, već na organizovane strukture za eksploataciju ljudi. I to je ono protiv čega je Vojvođanski front (LSV, VP i DSHV) – naglasio je Nenad Čanak.

On je istakao da se Vojvođanski front bori protiv beogradocentričnih stranaka, jer sve stranke koje moraju biti na političkoj sceni moraju biti iz Beograda. A Vojvođanski front će pokazati da to ne sme i ne može tako da bude, naglašava lider LSV. 

- Ti koji se zalažu za bojkot će strašno stradati politički, jer bojkot ne može da uspe, što znam iz iskustva. Drugo, oni ne mogu da ga izvedu i time će pokazati svoju nemoć, a ako pristanu da izađu na izbore oni će time postaviti sami sebi pitanje koje će ih sami građani pitati - pa šta bi sa onim ugovorom sa narodom gde je prva tačka nećemo na izbore. Oni će ustvrditi da su se promenile okolnosti, a ja ću ih onda pitati gde su se promenile okolnosti ako budete došli na Pink koji ste pljuvali do juče i rekli da nikad nećete doći, pa ćete najedanput doći. Znači, oni više nemaju kud, jer ako ne izađu na izbore gube prinadležnosti koje imaju poslanici. Jer, stranke koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini od toga žive. I upravo zbog toga ko se ne kvalifikuje za Narodnu skupštinu imaće problem da preživi kao stranka. Od tih stranaka preživeće samo oni koji su imali novac i pre toga, tu mislim na Dragana Đilasa i verovatno Vuka Jeremića. Svi ostali će nestati, tako da će se oni sada boriti i rukama i nogama da dokažu da su se stvari promenile i da će oni ipak ići na izbore – kazao je Čanak.

Umereni optimista po pitanju evropskih integracija

Nenad Čanak kaže da je on umereni optimista po pitanju odnosa nove evropske administracije prema integrativnom procesu na zapadnom Balkanu. 

- Svaka spoljna politika velike zemlje, zavisi od njene unutrašnje politike, pa,ćemo videti kako će se situacija razvijati. Ja sam lično umereni optimista. Rezolutno,"ne“ koje smo čuli pre nekoliko meseci, a koje su dobili Albanija i Severna,Makedonija, potpuno neosnovano, je nakon toga omekšalo i praktično se shvatilo,u tim evropskim krugovima da se takvim pristupom pravi dugoročna šteta u evropskom integrativnom procesu - naveo je on. 

Kako je rekao, sve je u tajmingu. Čanak je naveo da je proces evropskih integracija Srbije trebalo da se završi još pre,30 godina ili kada govorimo o novijoj istoriji pre ulaska Bugarske i Rumunije. 

- Za Bugarsku i Rumuniju je Srbija, kao i sve zemlje bivše Jugoslavije, predstavljala,daleko razvijeniji i prema evropskim standarima usaglašeniji prostor. One su primljene iz političkog razloga, da bi se predupredio uticaj Rusije u bivšim zemljama istočnog bloka - dodao je Čanak.  On je ocenio da je ta odluka bila štetna po Srbiju.

(SzILSV, 30.11.2019)Izjave | Četvrtak, 17. 06. 2021. | Komentara: 0

Vojvodjanski front protiv rebalansa pokrajinskog budžeta

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nije podržala završni račun za 2020. godinu, niti Predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu. 
Odbori LSV | Sreda, 16. 06. 2021. | Komentara: 0

Hitno rešiti problem vode u Lugu i Grabovu

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od lokalne samouprave Beočina, ali i pokrajinskih i državnih vlasti da u najkraćem mogućem roku omoguće isporuku ispravne pijaće ove meštanima Luga i Grabova.
Izjave | Utorak, 15. 06. 2021. | Komentara: 0

Narod je njiva po kojoj ore elita, a žanje potomstvo

Potvrđivanje presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu je izuzetno važno, jer takve stvari moraju da se sankcionišu, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook