Republički izbori mogući, za pokrajinske nema razloga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 03. 03. 2013. | Komentara: 0

Republički izbori mogući, za pokrajinske nema razloga

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da ima više razloga za prevremene republičke izbore, ali ne i za pokrajinske, i ocenjuje da bi razlika u snazi koalicionih partnera mogla izazvati vanredne izbore u Srbiji do kraja godine.

LSV

Navodeći da u Srbiji postoji drugačiji odnos političkih snaga u odnosu na vreme kad je ova vlada formirana, Kostreš je kazao da bi "ta razlika u snazi koalicionih partnera" mogla izazvati nove izbore. Izbore bi moglo da izazove i "dobijanje ili nedobijanje datuma pregovora sa EU, katastrofalna ekonomska situacija" i mnogo drugih uzroka, rekao je Kostreš u intervjuu Tanjugu, izrazivši uverenje da do novog izlaska na birališta može doći do kraja godine.

Optužbe bez dokaza

Kostreš je pozdravio borbu protiv korupcije koju sprovodi nova republička vlada, ali je naveo da će konačna ocena te borbe moći da bude data tek kad procesi dobiju sudske epiloge. Povodom zalaganja opozicionih stranaka u Vojvodini za nove pokrajinske izbore, Kostreš je kazao da ne vidi razlog zašto bi ti prevremeni izbori bili organizovani, osim "ukoliko ne dođe do nekih vanrednih okolnosti".  Opozicija "stalno koketira sa nekim stvarima" na osnovu kojih bi moglo da se nasluti da u Vojvodini ima velikih korupcionaških afera, da je bilo zloupotreba službenih položaja i velikih pljački, "a niko to ne dokazuje", rekao je Kostreš i dodao da bi o tim optužbama trebalo da se izjasne nadležni državni organi.
– Ako državni organi pokažu da su određeni delovi vojvođanske administracije zloupotrebljavali resurse, da je bilo krađe, nenamenskog trošenja sredstava, korupcije i na bilo koji drugi način kršenja zakona, to bi moglo da izazove vanredne pokrajinske izbore – kazao je Kostreš. Naglasivši da "niko ne može da stoji iza pojedinaca ili grupa koje su se na kriminalan način bavili određenim temama", Kostreš smatra da je to "u ovom momentu na nivou spekulacije i jedan od napada opozicije na pokrajinsku vlast, koja ima skoro dvotrećinsku podršku u parlamentu i koju od 2000. godine čine iste stranke (DS, LSV i SVM).

APV sputava loš Ustav

Pokrajinsku administraciju, međutim, "sputava loš Ustav i zakoni koji joj ne dozvoljavaju da sprovodi nadležnosti na svojoj teritoriji", smatra Kostreš, ocenjujući da svi veći problemi u našoj zemlji i otvorena pitanja proističu iz Ustava, koji bi "morao da bude promenjen". LSV je protiv tog ustava bila i kad je donošen 2006. godine, jer je taj najviši državni akt “brana evropskim integracijama Srbije, rešavanju unutardruštvenih odnosa, odnosa između AP Vojvodine i Republike Srbije i rešavanju svih ostalih problema”, rekao je Kostreš.
– U državi nemamo uređene odnose i jasno definisane nadležnosti, što je potvrđeno i slučajem aflatoksina u mleku, pa tim povodom pokrajinska administracija govori jedno, a republička drugo, jer nema jasno definisanih nadležnosti pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede – ukazuje Kostreš. Povodom inicijativa za okupljanje političkih snaga radi redefinisanja statusa Vojvodine i jačanja njene autonomije, Kostreš je istakao da “formiranje fronta i nekih zajedničkih aktivnosti” mora proisteći iz razgovora i dogovora političkih činilaca i na osnovu odluke najvišeg organa stranke.
– Mislim da nije isključeno da se unapredi saradnja između LSV, LDP i nekih drugih partija, koja je inače bila na visokom nivou i veoma kvalitetna i dobra – naglasio je zamenik predsednika LSV. Takva saradnja je moguća jer LSV i LDP “imaju najviše prava, ali i obaveze da se bore za novi Ustav Srbije“, odnosno da iniciraju ustavne reforme, rekao je Kostreš.

(BILSV, 03. 03. 2013.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook