Rešenje za čitav region je ulazak u Evropsku uniju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 21. 06. 2021. | Komentara: 0

Rešenje za čitav region je ulazak u Evropsku uniju

BEOGRAD / NOVI SAD - Rat sa Kosovom i na Kosovu mora se završiti. Kad se završi taj rat onda tek možemo početi da razgovaramo. Ovako, ovo je sve nastavak rata drugim sredstvima, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući na televiziji K1 istakao da je rešenje da Srbija i Kosovo budu u jednoj zemlji – Evropskoj uniji. 

LSV

Kosovski premijer Aljbin Kurti prozvao je nekadašnjeg predsednika Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zorana Anđelkovića, posle sastanka delegacije Beograda i Prištine, da kaže gde su masovne grobnice i pozvao se na izjavu Nenada Čanka iz 2004. godine da je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović rekao da u Srbiji postoji 16 takvih grobnica. Čanak je u emisiji „Uranak“ K1 televizije rekao da je Mihajlović to rekao na sastanku Predsedništvu DOS-a, te da je tu informaciju podelio sa svima na sastanku jer je bio vidno potresen.

- Nije Mihajlović to rekao samo meni, nego je pred svima na sastanku izneo podatak da je otkriveno 16 masovnih grobnica, da on ne može da spava zbog toga i mora to da podeli sa nama i da svi zajedno odlučimo šta sa time treba da se učini. Tada je bila debata na tom Predsedništvu u kojoj su bila razna mišljenja i ja sam smatrao da to treba odmah izneti u javnost, jer je to nasleđe režima protiv koga smo se borili i ja ne vidim zašto se ne suočiti sa prošlošću trenutno. Međutim, drugi ljudi, koji su bili uticajniji od mene, su mislili da niko neće hteti da investira u državu u kojoj gde god zabodeš ašov u zemlju iskopaš lobanju i jednostavno je po njihovom mišljenju to trebalo bez mnogo medijske pompe istražiti i videti šta dalje s tim da se radi. Nažalost, to je sve prekinuto atentatom na Zorana Đinđića 2003. godine – kazao je Čanak.

Navodi da je on tu informaciju prvi put izneo u javnost 2004. godine jer nikada nije bio pristalica toga da se bilo šta gura pod tepih. 

- Nisam ja to rekao zato da bih otkrivao ne znam kakve tajne ili šta takvo, nego sam hteo da pokažem da je beskonačno važno da se u cilju boljih odnosa na ovim prostorima mora napraviti odnos poverenja, a to je prvo čisteći u svom dvorištu. Drugim rečima, govoriti o problemima koji se nalaze ovde, zločinima koji su rađeni u ime Srbije itd. A bio bih presrećan kad bi gospodin Kurti mogao da, osim mene, citira i nekoga sa Kosova ko bi govorio o zločinima i masovnim grobnicama nesrba na Kosovu i svemu onome što se događalo, kao što su bili progoni, gde su ljudima dolazili u kuću i davali im pet minuta da se isele odnekle gde su živeli ceo život, gde su rođeni itd. jer će u protivnom biti ubijeni, a njihove kuće spaljene. Meni je strašno žao što se moja najbolja namera da se kroz istinu dođe do razumevanja pretvara u nešto što zloslutno liči na propagandu i prebacivanje krivice sa jednih na druge – a šta su oni nama radili. Postoji stara i tačna izreka – ko svoja nedela pravda tuđima umiva se blatom – napomenuo je lider LSV.

Čanak navodi i da niko na sednici Predsedništva DOS-a nije upitao Mihajlovića ili bilo koga šta se dogodilo, koje su to lokacije.

- U krajnjoj liniji može se (Mihajlović) pozvati kao svedok. To nije učinjeno. Zašto? Kad se takve stvari događaju, to zvuči kao policijsko prikrivanje istine. Policijsko u smislu duboke države. Zašto se to radi, zbog toga kada bi krenulo da se raspetljava sve što se događa, došli bismo do zaključka koji je odavno poznat, a to je da je beogradska čaršija klupko zmija gde kad stanete na jedan rep nikad ne znate koja će vas glava ujesti, a svi mi koji nismo deo te interesno-političko-čaršijske grupacije smo manje-više svedoci i taoci svojih dobrih namera prema ovoj zemlji. I u tom svetlu nemam nameru da se pravdam bilo kome za to što je činjeno u vreme režima protiv koga sam se borio, posvetio ceo život boreći se protiv principa i vrednosnog sistema koji je taj režim promovisao. Optuživati svakog da je znao sve je nerealno. Međutim, s druge strane je neverovanto da posle 17 godina, od kada sam prvi put govorio o tome, što vreme ide dalje naravno da će biti sve teže i teže pronaći svedoke i dokaze. Nije mi jasno ko se tu štitio i zašto – ističe on.

Čanak napominje da će se otkriti ko se tu štitio onda kada bude otkriveno i ko su ubice gardista ili ko je prošle godine na putu kod Srbobrana zaustavio aktivistu LSV Marka Lutkića, maltretirao ga i naterao da pojede papir sa odštampanim tvitom o postupcima aktuelne vlasti.

- Sve zemlje bivše Jugoslavije i čitav Balkan moraju se suočiti sa svinjarijama koje su pravljene u ime najviših ideala. Što su veće reči to su ispod njih veći zločini. To sam naučio u politici. To je ono zbog čega ja ne mogu da razumem postupke aktuelnih vlasti na Kosovu - zbog čega oni po svaku cenu odbijaju da se suoče sa istinom, a to je da svi ovi pregovori i sve ovo leži na kostima nevinih ljudi. I sa jedne i sa druge strane. Dok se to ne vidi i ne shvati i ne razume u punom smislu te reči, sve su ovo pregovori koji služe tome da se kroz pregovaranje odugovlači rešenje. ili da se odblokira pregovaranje uopšte – kazao je lider LSV.

Ističe da je rešenje u Evropskoj uniji.

- Sada bi bilo nemoguće, nerealno da se Kosovo reintegriše u pravno-politički sistem Srbije jer je od toga i sama Srbija odustala Ustavom iz 2007. godine. Trebalo je da status Kosova bude regulisan posebnim zakonom koji će biti donet po proceduri za donošenje Ustava, a od 2007. godine do danas nije napravljen ni nacrt tog zakona, ni predlog, ni radna grupa koja će da ga napiše. A kad 14 godina ne napišete ni draft, ni skicu zakona kojim treba da se uredi kako to treba da izgleda, potpuno je jasno da ste vi od toga odustali – napomenuo je Čanak.

(SzILSV, 21.06.2021)




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook