Rešenje za situaciju u pokrajini do kraja septembra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 29. 08. 2014. | Komentara: 0

Rešenje za situaciju u pokrajini do kraja septembra

NOVI SAD – Članica predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine i zamenica predsednika poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević istakla je sinoć da pregovori o rekonstrukciji Pokrajinske vlade između NDS-a, DS-a i Lige nisu u ćorsokaku i da veruje da će oni biti završeni do kraja septembra.

LSV

Bez DS-a nema koncentracione vlade

- Tehnički timovi koji su do sada vodili pregovore su završiil svoj posao i ostalo je na najvišim organima stranaka da se izjasne o do sada postignutom dogovoru. Glavni odbor LSV će zasedati već početkom septembra, kada će pregovarački tim izneti svoje zaključke i sve što je rezultat dosadašnjih pregovora, a GO će se izjasniti o tome – rekla je Sedlarevićeva gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Ona je istakla i da se o personalnim rešenjima nije razgovaralo, jer je prioritet program buduće vladajuće koalicije. Prema njenim rečima, ako se pregovori završe uspešno, vladajuća koalicija će imati svega godinu ili godinu i po dana da nešto uradi, a posla je mnogo.

Kao drugo moguće rešenje za situaciju u Pokrajini, Maja Sedlarević je navela formiranje koncentracione vlade za šta se zalažu SNS i SVM, ali da se još ne zna sa čime će lider SVM-a Ištvan Pastor izaći pred stranke.

- Ono što je problem sa tim je što u ovom momentu DS apriori odbija učešće u koncentracionoj vladi. Bez njihovog učešća to neće biti koncentraciona vlada. I jedno i drugo rešenje će se pokazati do kraja septembra. Ako ni jedno ni drugo rešenje ne bude prihvatljivo za sve, mislim da sledi raspisivanje izbora što ne bi trebalo da bude problem. Ligi nije problem da ode u opoziciju, a naravno da nije problem da se raspišu izbori i da budu održani do kraja ove godine – naglasila je članica Predsedništva LSV.

Zakon o finansiranju nadležnosti
je ustavna obaveza


Maja Sedlarević je ukazala i na to da Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine ne treba da bude deo programa nijedne političke stranke, već obaveza svih činilaca na političkoj sceni, jer je to ustavna obaveza koja je trebala da bude doneta do kraja 2008. godine, u skladu sa Ustavnim zakonom. Međutim, kako je podsetila, DS je na republičkom nivou bio na vlasti do 2012. godine, a od tada do dana je SNS, ali nijedna od ovih stranaka nije donela zakon o finansiranju nadležnosti APV.

- Pokrajinska administracija je ta koja je trebala predložiti taj zakon republičkoj Skupštini i to tako što će Vlada APV sačiniti Nacrt zakona koji će Skupština APV, kao ovlašćeni predlagač, uputiti Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje. S druge strane, to što pokrajinska administracija to do sada nije uradila, nikako nije sprečavalo republičku vladu da ispuni svoju ustavnu obavezu i predloži Zakon o finansiranju nadležnosti APV. Autonomije Vojvodine bez izvornih prihoda i imovine - nema. Nadležnosti Vojvodine, bez finansiranja, odnosno novca koji će pratiti nadležnosti – nema – zaključila je Sedlarevićeva, dodavši da je to pat pozicija u kojoj se Vojvodina nalazi od donošenja Ustava 2006. godine.


Replicirajući funkcioneru Demokratske stranke Branislavu Bugarskom, Maja Sedlarević je ukazala da se o Statističkom zavodu Vojvodine raspravljalo prilikom pisanja Statuta AP Vojvodine, 2008-2009. godine, a ne u toku donošenja Ustava Republike Srbije, jer tada nije bilo ni pregovora ni rasprave.

Kako je podsetila, na insistiranje Lige socijaldemokrata Vojvodine u Predlogu statuta je bilo predviđeno osnivanje Zavoda za statistiku Vojvodine, ali je to izbačeno na insistiranje Dragoslava Petrovića koji je vodio tim koji je radio na izradi ovog dokumenta. Istakla je i da je formiranje ovog zavoda, kao i policijske uprave za Vojvodinu utemeljeno u postojećim zakonima.

Politika je maraton

Članica Predsedništva LSV je na kraju istakla da je duboko razočarana postupkom vojvođanskog premijera, građanina Vojvodine i predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića koji je rekao da će graditi socijaldemokratsku stranku, a onda izjavio nešto što je, kako je kazala, verovala da je ostalo u devedesetima.

- Srpska Srbija je termin koji predsednik jedne socijaldemokratske stranke ne bi smeo da upotrebljava – ukazala je Maja Sedlarević. Napomenula je i da je zadovoljna što su svih 10 tačakaPrograma PO DS delovi programa LSV i istakla da se nada da će konačno početi da se radi na ostvarenju tih zajedničkih ciljeva jer u prethodnom periodu nije bilo prilike.

- Ja sam članica stranke koja postoji 25 godina, a 18 godina se aktivno bavim politikom. I ako sam nešto naučila jeste da je politika maraton. Ko to nije shvatio taj je u problemu - zaključila je Maja Sedlarević.

(BILSV, 29.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook