Revitalizacija Begeja dobra vest

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 25. 02. 2021. | Komentara: 0

Revitalizacija Begeja dobra vest

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nataša Lalić izjavila je da je projekat revitalizacije kanala Begej konačno dobra vest za sve one koji žive u tom području. Ona je tokom današnjeg zasedanja Skupštine AP Vojvodine i rasprave o Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o donošenju prostornog plana područija posebne namene revitalizacije kanala Begej, istakla da je to dobra vest posle niza loših ekoloških projekata, i onih koji su upitni, na teritoriji srednjeg Banata i grada Zrenjanina, počevši od Fabrike vode do potencijalnog zagađivača vazduha Ling Longa. 

LSV

- Više od 60 godina kanal Begej nije plovan. On je u periodu pre toga predstavljao vodnu sponu između Dunava u Srbiji i Temišvara u Rumuniji. Kvalitet životne sredine na ovom području je poprilično degradiran iz više razloga, a jedan od njih jeste kontinuirano višedecenijsko zagađenje kanala Begej i mi koji živimo na tom prosotru znamo kako to izgleda. Kada je rađeno višegodišnje ispitivanje kvaliteta vode u starom Begeju i u delu plovnog Begeja, koji se nalazi baš u tom potezu od račve Klek pa do granice sa Rumunijom, došlo se do zaključka da je to voda koja je potpuno van klase svakog kvaliteta i da je kanal Begej najzagađeniji i najugroženiji vodotok ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji – naglasila je Lalić.

Cilj projekta je izmuljivanje, odnosno vađenje sedimenta koji je nataložen na dnu i na stranama kanala, da bi se stvorili uslovi da Begej postane koliko-toliko plovan, jer je njegova trenutna dubina u proseku oko 2.5 metra. Prema njenim rečima, osim što će se stvoriti mogućnost plovidbe na kanalu, samim tim što će se izmuljiti, doći će i do poboljšanja stanja akvatične sredine. Upozorila je da sediment, odnosno mulj koji se sada nalazi u Begeju, sadrži metale iz grupe toksičnih metala, te da se prilikom odlaganja na deponiju mora voditi računa o tome da oni ne prodru u zemljište, jer bi to dodatno ugrozilo sredinu i oštetilo same podzemne vode na toj teritoriji. 

Lalić napominje da je mnogo faktora koji utiču na stanje kanala Begej, među kojima su uticaj čoveka, industrije, loš kvalitet same kanalizacione mreže u ovom području, odnosno njeno nepostojanje u opštini Žitište. 

- Ovaj projekat je dobar, ali mi u ovom momentu i na ovaj način lečimo posledicu i ukoliko se ne odlučimo da promenimo ponašanje i ne sprečimo dalji tok degradacije, ne lečimo uzrok, naći ćemo se u situaciji da posle 10, 20 ili više godina opet imamo istu situaciju i opet smo u problemu. Naša poslanička grupa će podržati Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju prostornog plana područija posebne namene revitalizacije kanala Begej, jer se stvara zadravija ekološka sredina i uspostavlja međunarodna saradnja sa Rumunijom – zaključila je Lalić.

(SzILSV, 25.02.2021)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook