Ristić: Južni Banat bez projekata, iako je najsiromašniji deo Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Govori | Sreda, 15. 11. 2017. | Komentara: 0

Ristić: Južni Banat bez projekata, iako je najsiromašniji deo Vojvodine

NOVI SAD - Bela Crkva je 2008. godine dobila 180 miliona dinara, godinu dana kasnije 110, a ove godine samo 20 miliona dinara, ukazala je poslanica LSV u pokrajinskoj skupštini Sandra Ristić na današnjoj sednici na kojoj se razmatrao devetomesečni Izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu.

LSV

Transkript govora poslanice Sandre Ristić možete pročitati u nastavku:


Uvaženo predsedništvo, uvažene kolege i koleginice poslanici,

Pokrajinskom skupštinskom odlukom u budžetu AP Vojvodine za 2017. godinu, u razdelu 24, Uprave za kapitalna ulaganja planirana u sredstva u iznosu od 7,4 milijarde, a za period od januara do kraja septembra izvršeno je ukupno 1,4 milijarda, što iznosi 19,93 posto od plana.

Konkretno kod programske aktivnosti podrška projektima u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine planirana su sredstva 964 miliona dinara, a realizovano je 175 miliona, što je 18,22 posto od planiranog i to ni za jedan projekat za južni Banat iz kojeg dolazim, a koji je i najsiromašniji deo Vojvodine.

Svake godine sve manje novca za južni Banat

U programskoj aktivnosti, što me raduje, podrška projektima lokalnog i regionalnog i ekonomskog razvoja, planirana sredstva iznose 606 miliona dinara, a izvršeno je 89 miliona, odnosno samo 14, 77 odsto od plana. Ali su ovde izdvojena sredstva za izgradnju kolovozne infrastrukture u Beloj Crkvi u industrijskoj zoni u iznosu od 7,3 miliona dinara i oko 9,2 miliona.

Međutim ono što me ne raduje je to da je samo u ovoj godini iz Uprave za kapitalne investicije samo 20 miliona otišlo za Belu Crkvu, za Alibunar nula dinara, za Kovačicu nula dinara, za Plandište su znatno smanjena sredstva nego što su ranije dobijali.

Konkretno, Bela Crkva je 2008. godine dobila 180 miliona dinara, 2009. 110, a ove godine samo 20 miliona dinara, iako smo najnerazvijenija opština.

Za manastire ima, a za škole nema novca

U razdelu 06, strana 26, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, i saradnju sa verskim zajednicama, vidimo da je utrošeno sedam miliona u manastir Hilandar manastir Sveti Prohor Pčinjski šest miliona. Niko ne spori da se treba ulagati u obnovu manastira, ali ono što me ne raduje jeste da smo ove godine imali elementarnu nepogodu izazvanu sušom i da se ništa nije preduzelo konkretno oko pomoći poljoprivrednicima.

Vidimo da sredstava na računu ima, vidimo i da će biti preneta u sledeću godinu, a prioriteti kao što je ugroženost poljoprivrednika, a konkretno u Beloj Crkvi si budžeti svim srednjim i osnovnim školama smanjeni, pa se ne zna da li će biti za grejanje novca. Deca će sedeti u jaknama, a jedina funkcionalna sala u kojoj 300 učenika obavlja fizičku aktivnost i u kojoj se mogu održavati takmičenja, ove godine će ostati bez grejanja.

I sve zbog toga što su neravnomerno raspoređena sredstva, a nisu ni planirana da se utroene u ovoj godini, i zato što je južni Banat oštećen dosta, ovim budžetom i njegovim izvršenjem, poslanička grupa LSV neće glasati za ovaj izveštaj.

Zahvaljujem!  

(BILSV, 15.11.2017)Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.
Događaji | Petak, 14. 12. 2018. | Komentara: 0

O NIS-u, izborima za Savete nacionalnih manjina i kadrovskim pojačanjima na GO LSV

Na sednici Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine 13.decembra razgovaralo se o predlogu odluke o stavovima u vezi desetogodišnjice privatizacije NIS-a, o čemu su izveštavali Bojan Kostreš i Robert Vizi, a u diskusiju su se nakon uvodnih izlaganja uključili članovi Glavnog odbora.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook