Roditelji zaslužuju pravičan i ravnopravan tretman

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 08. 07. 2017. | Komentara: 0

Roditelji zaslužuju pravičan i ravnopravan tretman

Novi Sad, 08. jul 2017 - Članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Ana Pataki, uputila je otvoreno pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić sa molbom da insistira na nastavku aktivnosti potrebnih za usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

LSV

- Jasna je namera da se zarad efikasnosti u radu, zaustavi procedura predlaganja zakona i počne ciklus nakon formiranja sastava nove Vlade. Istovremeno, zabrinjava činjenica da se ponovo odlaže predlaganje zakonskih rešenja na koja se čeka već nekoliko godina i može doprineti dodatnom nagomilavanju problema – navodi se u otvorenom pismu.

Jedan od predloga zakona čeka svoj epilog u skupštinskoj proceduri je Predlog izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, duže od tri i po godine. Osim rešavanja pitanja porodiljskih naknada, kao i novog načina obračuna, predlog izmena i dopuna ovog Zakona, ponudio bi ostvarivanje prava porodiljske naknade za vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, što je bila i tema predizborne kampanje u proleće 2017. godine, kada je ovu mogućnost najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Novi Zakon bi ponudio dugoročno rešenje za situaciju u kojoj se trenutno nalaze roditelji dece mlađe od dve godine, a nesigurni da li i dalje ostvaruju pravo na povrat poreza na dodatu vrednost za bebi opremu.

Na samom kraju otvorenog pisma navedeno je da saradnja Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja sa kabinetom ministarke bez portfelja, zadužene za pitanja demografije i populacione politike, mora rezultirati predlogom koji će se naći pred Vladom, a kasnije i Narodnom skupštinom Republike Srbije. Na tom putu, Pataki u svom obraćanju navodi spremnost za učešće javnosti i civilnog sektora koji je već jednom učestvovao u kreiranju amandmana na postojeći tekst zakona, sa ciljem poboljšanja položaja porodice sa decom.

 
Tekst otvorenog pisma možete videti u nastavku.

 

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook