Rodno zasnovano nasilje najveći problem društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2016. | Komentara: 0

Rodno zasnovano nasilje najveći problem društva


NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević pohvalila je danas rad Pokrajinskog ombudsmana, podsetivši pri tom da je ta institucija osnovana još 2004. godine, prva te vrste u Republici Srbiji, koja se od tada bavi unapređenjem stanja ljudskih prava građanki i građana AP Vojvodine. Tokom skupštinske rasprave o Izveštaju Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana za 2015. godinu, Sedlarević je ukazala da je rodno zasnovano nasilje centralna tema i najveći primarni problem u našem društvu, što se vidi iz navedenog izveštaja.
 
LSV 
 
Porazna statistika
 
– Ako pažljivo čitate izveštaj upravo u ovom delu, možete videti statistiku koju su kancelariji ombudsmana dostavili pravosudni organi, policija, zdravstvene ustanove, Centri za socijalni rad. I jasno se iz tih izveštaja može videti kako upravo ove institucije funkcionišu, odnosno ne funkcionišu, koje od njih su funkcionalne, koje, na žalost, nisu. I to je nešto što mora da bude naša zajednička tema i to je nešto o čemu vrlo ozbiljno i vrlo studiozno svi treba da razgovaramo i na tome predano i da radimo – upozorila je poslanica LSV.

Maja Sedlarević je ocenila da je upravo zbog toga posebno važno to što je zamenica pokrajinske ombudsmanke, zadužena za ravnopravnost polova, organizovala mrežu svih institucija i svih lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine - “Život bez nasilja“ koja se sastaje jednom godišnje. Na toj godišnjoj konferenciji predstavnici svih institucija koji se bave prevencijom i suzbijanjem rodno zastupljenog, odnosno porodičnog nasilja, jesu u prilici da čuju dobra iskustva i kako mogu da unaprede svoj rad, dodaje Sedlarević.

Brine nedostatak lokalnih mehanizama

– Ono što mora sve nas da brine, jeste to što nema jačanja lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost. Štaviše, lokalni mehanizmui su sve slabiji, sve se češće i sve više gase i nekako svake godine, kada sublimiramo prethodne rezultate, shvatimo da ne samo da nismo završili posao, nego da te institucije iako postoje ne rade ništa ili rade jako malo, i da je zajednički zadatak svih nas da na jačanju lokalnih institucija moramo mnogo više da radimo – istakla je Maja Sedlarević. Poslanica LSV je skrenula pažnju na to što se, ni nakon 12 godina od njenog donošenja, Odluka o ravnopravnosti polova u AP Vojvodini i dalje ne primenjuje u potpunosti od strane pokrajinske administracije. 

– Od sekretarijata do sekretarijata, od institucije do institucije pokrajinske administracije, situacija jeste različita ali postoje, na žalost, još uvek neki pokrajinski sekretarijati koji ne vode rodnu analizu, ne vode rodnu statistiku, i uopšte rodnu ravnopravnost i Odluku o rodnoj ravnopravnosti ne prihvataju i ne priznaju – navela je ona. Poslanica LSV je pohvalila i pionirski poduhvat uvođenja rodno osetljivog budžetiranja u budžetu APV za 2015. po prvi put, navodeći da bi od 2017. i 2018. godine ono, po svim indikatorima, trebalo da bude primenjeno od strane svih sekretarijata prilikom kreiranja budžeta za svaku narednu godinu.

Sedlarević se na kraju zahvalila na saradnji zamenici pokrajinskog ombudsmana Danici Todorov, kojoj ovih dana ističe dvanaestogodišnji mandat, na savesnom i predanom trudu i radu. Sedlarević je istakala da su rezultati koji su postignuti u saradnji Danice Todorov i ostalih institucionalnih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti, uključujući i Žensku parlamentarnu mrežu, više nego vidljivi.
(BILSV, 18. 07. 2016)




Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook