Rodoljublje i domoljublje za bogaćenje fukare

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 26. 08. 2019. | Komentara: 0

Rodoljublje i domoljublje za bogaćenje fukare

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da predstavnici LSV učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije, koji se organizuje na Fakultetu političkih nauka, ali da on u tome ne vidi neku veliku svrhu. Kako je rekao, dva puta je u novijoj političkoj istoriji (1996. i 2000. godine) imalo smisla izaći na ulicu i oba puta je bio slučaj odbrane izbornih rezultata.

LSV

- I u tom smislu moja prijatlejica i školska drugarica Gordana Čomić ima jednu izvanrednu definiciju, ona kaže da mi moramo pobediti po njihovim pravilima, ali ne njihovim metodama. To smo uradili 1996. i 2000. godine, uradiće se ponovo. Bilo ko ko misli da će ubediti vlast da promeni izborne uslove u manje od godinu dana od izbora, taj je naivan. A ta priča o bojkotu izbora je priča za malu decu – kazao je Čanak u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink.

Auto-put važan, političari ne

On je rekao da je otvaranje auto-puta Miloša Velikog važna i dobra stvar, ali je upitao zašto je na toj priredbi bio prisutan i Milorad Dodik. Kada su u pitanju priče oko toga ko je šta otvorio i koliko je Vučić važan, Čanak kaže da uopšte nije važno ko je šta otvorio jer će svakako vreme svake vlasti proći a put će ostati. Prema njegovim rečima, prošlo je vreme i Slobodana Miloševića, i Borisa Tadića, i Vojislava Koštunice, proći će i Aleksandra Vučića, a svaki put i most će ostati.

Upitan da li je i on nešto otvorio dok je bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, Čanak je rekao da je otkrio spomenik Janiki Balažu u Novom Sadu i da je preponosan što mu je pripala ta čast. 

Kosovo, Rusija, Sloba

Govoreći o predlogu predsednika opštine Čajetina i predsednika Zdrave Srbije Milana Stamatovića, koji je bio gost emisije, da se Kosovo privremeno ustupi Rusiji, zbog čega je tražio njegovo procesuiranje zbog čina veleizdaje, Nenad Čanak je rekao da Stamatović radi suprotno interesima srpskog naroda jer želi da deo Srbije dâ drugoj državi – Rusiji. 

Lider LSV je podsetio da je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova jedini izašao sa Ustavom u rukama i rekao da u tom aktu piše šta treba uraditi. 

- Pošto imamo oružanu pobunu na delu teritorije koja je proglasila nezavisnost, palite tenkove idemo da se uhapse Tači i svi ostali. Svi su se busali u grudi patriotske a niko nije bio spreman da povuče jedini ustavom propisan potez. Ako niste spremni da branite svoju državu, onda nemojte da se čudite šta će onda biti. Rekao sam, ako nećete da postupite po Ustavu, onda priznajte realnost, a to je da je Kosovo na sablju i dogovor između velikih sila postalo deo Srbije, Kosovo je bombama i voljom velikih sila prestalo da bude deo Srbije. Tačka. I ne daje se ono nikome u smislu da se daje, nego nije uspelo da se odbrani zbog pogrešne zločinačke politike nacional-socijalističkog režima Slobodana Miloševića. I potpuno nakaradnog proruskog stava da Kosovo treba da ostane, bude i ostane žarišna, neuralgična tačka na Balkanu, o kojoj stalno treba proizvoditi nove i nove tenzije, da bi se Rusija, koja se pokazivala kao vatrogasac koji gasi požare tamo gde ih sama pravi – ukazao je on.

Čanak je podsetio na dva jučerašnja događaja. Jedan je pogibija dva deminera u Bosni dok su deminirali minska polja koja su ostala od rata, što je, kako je rekao, užasni podsetnik na sve ono što se događalo. 

- I zato, kome god je do rata, bilo kakvog, u kući mu se ratovalo, dabogda – naglasio je.

Na jučerašnji dan, pre 19 godina, ubijen je Ivan Stambolić. Kako je ispričao Čanak, imao je priliku da sa njim razgovara nekoliko dana pre tog čina i tada mu je Stambolić rekao da zna da će biti ubijen ali da ne može više da ćuti. 

- Kada čujem da se  Slobodan Milošević relativizuje, on i njegova uloga u događajima iz tih vremena, onda se malo naježim jer mogu da razumem gospodine Dačiću da, kao i svaki političar, ne provocirate one koji su nam potencijalni birači. Ali nemojte zaboraviti - ima nas koji pamtimo – kazao je Čanak predsedniku SPS-a Ivici Dačiću koji je, takođe, bio gost emisije.

Upitan da li su ljudi u Srbiji tolerantniji u odnosu na ljude u Hrvatskoj, a u svetlu poslednjih incidenata u susednoj državi, Čanak je rekao da to nije istina, ali da to nije poenta ni Srba ni Hvata, ni Srbije ni Hrvatske. 

- Imate jedan nesrećan prostor u kome je data šansa da se netolerancija proglasi za patriotizam i ne patriotizam. Rodoljublje i domoljublje su srpska i hrvatska reč koja služi samo jednome, a to je da se fukara obogati – naglasio je lider LSV. 

(SzILSV, 26.08.2019)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook