Rusi da plate zakonsku naftnu rentu i tako pokažu da poštuju građane naše zemlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 28. 10. 2018. | Komentara: 0

Rusi da plate zakonsku naftnu rentu i tako pokažu da poštuju građane naše zemlje

Novi Sad, 28. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srbije da u što kraćem roku započnu proceduru izmene međudržavnog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije, kojim je prodata Naftna industrija Srbije.

Ovaj sporazum se od početka pokazao štetnim za građane Srbije, a pre svega stanovnike vojvođanskih gradova i opština.

LSV

Ruski „Gaspromnjeft“ već godinama crpi naftu i gas iz vojvođanske zemlje. Za eksploataciju mineralnih sirovina ruska firma Srbiji plaća 3% od ukupne vrednosti proizvedenih nafte i gasa.

Poznato je da je po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno da je taj iznos 7%. Nažalost, politika sluganskog odnosa naše države prema Moskvi dovela je snižavanja tog iznosa na svega 3%.

Na taj način šteti se interesima države, Autonomne pokrajine Vojvodine, te gradovima, opštinama i selima Banata i Bačke.

Ruski „Gaspromnjeft“, odnosno NIS, u medije izlaze sa marketinškim trikovima u vidu akcija pod nazivom „Zajednici zajedno 2018“. Ovom akcijom NIS će u ovoj godini podeliti 114,5 miliona dinara gradovima i opštinama u Srbiji.

Iznos koji se ne može ni uporediti sa ukupnom dobiti ove kompanije od eksploatacije nafte i gasa u Vojvodini.

Jednostavnim matematičkim računom dolazimo do činjenice da NIS malim iznosom rudne rente povećava svoje prihode za više od tri milijarde dinara godišnje. Naime, gradovi i opštine u Vojvodini u kojima NIS obavlja svoju delatnost, na godišnjem nivou na osnovu rudne rente prihoduju nešto iznad milijarde dinara. Da rudna renta iznosi sedam procenata, kako je predviđeno Zakonom, iznos koji ostaje lokalnim samoupravama bio bi 2,3 puta viši.

Na primer, grad Zrenjanina je iz akcije NIS-a ove godine dobio 12,5 miliona dinara. Da je rudna renta sedam procenata, Zrenjanin bio prihodovao bar 160 miliona dinara više nego što dobija iznosom od tri odsto. Razlika između 160 miliona i 12,5 miliona je ogromna!

Građani Vojvodine, koji su poslednjih godina drastično osiromašili, a mesta u kojima oni žive su drastično devastirana, nadaju se da vlasti vode računa o njihovim interesima, a ne o interesima stranih kompanija, koje beleže ogromnu zaradu. 


Zamenik predsednika
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook