Rusi rudnu rentu plaćaju samo 3%, a opštine u Vojvodini propadaju

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 14. 12. 2019. | Komentara: 0

Rusi rudnu rentu plaćaju samo 3%, a opštine u Vojvodini propadaju

Kikinda, 14. decembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva državne organe da prestanu sa sluganskim odnosom prema ruskom partneru u Naftnoj industriji Srbije. 

Od sramne privatizacije NIS-a, do danas, traje eksploatacija nafte i gasa, a ruskoj kompaniji se opraštaju milijarde dinara na ime rudne rente.

LSV

Poznato je da je međudržavnim sporazumom između Srbije i Ruske Federacije, NIS-u  omogućeno da plaća umanjeni iznos rudne rente. Umesto zakonom propisanih sedam procenata, ruski vlasnik naftne kompanije naše zemlje koristi privilegovan status i plaća svega tri procenta. Na taj način državni, pokrajinski i lokalni budžeti vojvođanskih opština ostaju uskraćeni za milijarde dinara.

To najviše osećaju građani Kikinde, Zrenjanina, Srbobrana, Kanjiže i Žitišta.

Na primeru Kikinde se jasno može sagledati koliko lokalne samouprave gube zbog izuzimanja ruskog partnera iz obaveznog plaćanja rudne rente u iznosu od sedam odsto.

Zavisno od godine, u budžet Kikinde se na osnovu rudne rente slije oko 400 miliona dinara. Da se i prema NIS-u primenjuje zakonska rudna renta od sedam procenata, u lokalni budžet bi se slivalo preko 900 miliona dinara ili 500 miliona više nego sada.

Sasvim je lako uočiti šta sve u Kikindi može da se uradi za 500 miliona dinara. Kada se u obzir uzme činjenica da je budžet Kikinde  za 2019. godinu iznosio 2,7 milijarde dinara, vidi se da je samo na osnovu umanje rudne rente finansijska kasa najvećeg grada Severnog Banata manja za jednu petinu.

Zar je Kikinda toliko bogata da može toga da se odrekne? Zar su kikindski putevi, škole, vrtići i ambulante toliko savremeni da ih ne treba obnavljati?
Računica je laka. Da je rudna renta sedam procenata, Kikinda bi iz svog budžeta, bez dinara kredita, izgradila fabriku vode. 

LSV već godinama naglašava pogubne posledice privatizacije NIS-a. Tada smo bili usamljeni. Danas mnogi uviđaju grešku. 

Greške se moraju ispravljati!

Predsednik 
Gradskog odbora LSV Kikinda
Miroslav GrujićSaopštenja | Petak, 17. 01. 2020. | Komentara: 0

Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Godinama unazad, od kada je ukidanjem Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika Ministarstvo prosvete preuzelo brigu o udžbenicima za nacionalne manjine, država im čestita praznike polugodišnjim kašnjenjem.
Izjave | Četvrtak, 16. 01. 2020. | Komentara: 0

Građani Srbije su taoci beogradizacije

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže za „Vreme“ da je Vojvođanski front (VF) odgovor na trenutnu političku situaciju u zemlji, jer je Vojvodina već tri decenije na udaru centralista i nacionalista koji su je ekonomski devastirali i ponizili. On ukazuje da se VF zalaže za sekularnu i decentralizovanu Srbiju u kojoj Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. 
Saopštenja | Četvrtak, 16. 01. 2020. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da podnese ostavku, a nadležni organi da najzad pokrenu krivične postupke

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i svih drugih nosilaca vlasti u gradu Zrenjaninu da, zbog apsolutnog neuspeha po pitanju rešavanja pitanja snabdevanja građana ispravnom pijaćom vodom, podnesu ostavke na funkcije koje obavljaju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook