Rusi rudnu rentu plaćaju samo 3%, a opštine u Vojvodini propadaju

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 14. 12. 2019. | Komentara: 0

Rusi rudnu rentu plaćaju samo 3%, a opštine u Vojvodini propadaju

Kikinda, 14. decembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva državne organe da prestanu sa sluganskim odnosom prema ruskom partneru u Naftnoj industriji Srbije. 

Od sramne privatizacije NIS-a, do danas, traje eksploatacija nafte i gasa, a ruskoj kompaniji se opraštaju milijarde dinara na ime rudne rente.

LSV

Poznato je da je međudržavnim sporazumom između Srbije i Ruske Federacije, NIS-u  omogućeno da plaća umanjeni iznos rudne rente. Umesto zakonom propisanih sedam procenata, ruski vlasnik naftne kompanije naše zemlje koristi privilegovan status i plaća svega tri procenta. Na taj način državni, pokrajinski i lokalni budžeti vojvođanskih opština ostaju uskraćeni za milijarde dinara.

To najviše osećaju građani Kikinde, Zrenjanina, Srbobrana, Kanjiže i Žitišta.

Na primeru Kikinde se jasno može sagledati koliko lokalne samouprave gube zbog izuzimanja ruskog partnera iz obaveznog plaćanja rudne rente u iznosu od sedam odsto.

Zavisno od godine, u budžet Kikinde se na osnovu rudne rente slije oko 400 miliona dinara. Da se i prema NIS-u primenjuje zakonska rudna renta od sedam procenata, u lokalni budžet bi se slivalo preko 900 miliona dinara ili 500 miliona više nego sada.

Sasvim je lako uočiti šta sve u Kikindi može da se uradi za 500 miliona dinara. Kada se u obzir uzme činjenica da je budžet Kikinde  za 2019. godinu iznosio 2,7 milijarde dinara, vidi se da je samo na osnovu umanje rudne rente finansijska kasa najvećeg grada Severnog Banata manja za jednu petinu.

Zar je Kikinda toliko bogata da može toga da se odrekne? Zar su kikindski putevi, škole, vrtići i ambulante toliko savremeni da ih ne treba obnavljati?
Računica je laka. Da je rudna renta sedam procenata, Kikinda bi iz svog budžeta, bez dinara kredita, izgradila fabriku vode. 

LSV već godinama naglašava pogubne posledice privatizacije NIS-a. Tada smo bili usamljeni. Danas mnogi uviđaju grešku. 

Greške se moraju ispravljati!

Predsednik 
Gradskog odbora LSV Kikinda
Miroslav GrujićSaopštenja | Nedelja, 09. 08. 2020. | Komentara: 0

LSV pita vladu šta je sa ledolomcima u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić dokle se stiglo sa rešavanjem problema nedostatka ledolomaca na našim rekama.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Izjave | Nedelja, 02. 08. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: Rešiti nadležnost i finansiranje Vojvodine

Rano je govoriti o tome da li će Vojvođanski front biti deo vladajuće koalicije, ali tu mogućnost ne isključujemo, ako bude poziva za te razgovore, izjavio je danas Branislav Bogaroški, pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine, članice Vojvođanskog fronta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook