Sa virusom HIV-a danas se može živeti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Ponedeljak, 03. 12. 2012. | Komentara: 0

Sa virusom HIV-a danas se može živeti

VRŠAC – Članice i članovi Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac, obeležili su 1.decembar, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS, uličnom akcijom, tokom koje su sugrađane upoznali sa ovom opakom bolešću. Članica LSVO Vršac Suzana Lazin istakla je tom prilikom da je u svetu oko 33,3 miliona ljudi zaraženo HIV-om.

LSV

– Oko 90 odsto svih zaraženih osoba živi u zemljama u razvoju. Godišnje od side umre oko 1,8 miliona dece, žena i muškaraca - upozorila je ona. A članica LSVO Vršac Ivana Munćan je ukazala na to da virus HIV-a napada imuni sistem organizma koji je zadužen za borbu protiv različitih infekcija i bolesti, pa nema načina da se bori protiv HIV-a.
– Osobe zaražene HIV-om mogu i ne moraju da imaju bilo kakve simptome i znake bolesti, upravo iz tog razloga jedini način da neko sazna svoj HIV status je da uradi test na HIV. Tokom nekoliko nedelje nakon infekcije HIV-om kod 60 odsto zaraženih može da se razvije akutna bolest nalik gripu: povišena temperatura, malksalost, bolovi u mišićima, ili infektivnoj mononukleozi, koja za nedelju do dve nedelje spontano prolazi - navela je Munćanova.
Ona je ukazala da je osoba u toj fazi veoma zarazna, a da nakon te faze osobe mogu biti bez simptoma mesecima i godinama, što ne znači da nisu zarazne. Članica LSVO Vršac Anita Boldiš rekla je da za sada ne postoji lek ili vakcina za izlečenje HIV-a, ali da se sa HIV-om,  zahvaljujući postojanju visokoefikasne antiretrovirusne terapije (HAART), danas može živeti, te da lečenje finansira država.

(BILSV, 03. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook