Sačuvati Vaserštat

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 06. 04. 2012. | Komentara: 0

Sačuvati Vaserštat

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović obišao je danas Vaserštat, deo Petrovaradinske tvrđave, i tom prilikom izjavio da grad treba da uđe u pregovore sa Vojskom Srbije kako bi preuzeo ovaj ali i druge delove Petrovaradinske tvrđave koji su još uvek pod nadležnošću vojske.

aleksandra Jovanovic

Jovanović je kazao da bi grad trebalo da otkupi ili da se, uslovno rečeno, Novom Sadu vrate delovi Petrovaradinske tvrđave koji su pod vojskom, ali i da grad mora da odredi politiku koja će imati za cilj očuvanje Vaserštata.
- Ja se iskreno nadam da će grad i druge institucije u budućnosti imati jasniju viziju i da će više vršiti pritisak da se i Vaserštat sačuva. Ono što je na gradu jeste da se uđe u pregovore sa vojskom i da se ovaj deo Petrovaradinske tvrđave, zajedno sa njenim drugim delovima koji su pod nadležnsoti vojske, ili otkupe ili uslovno rečeno vrate gradu i da Novi Sad odredi politiku koja će imati za cilj da u potpunosti sačuva nešto što je veliko, ali i skriveno blago Novog Sada, na manje od jednog kilometra od centra grada - poručio je Jovanović.
On je dodao da je Vaserštat malo poznat javnosti, jer je decenijama predstavljao vojni kompleks, ali da istovremeno predstavlja i ogromno bogatstvo.
- Na sreću, Vaserštat je očuvan upravo zahvaljujući vojsci koja je čuvala ovaj kompleks. On je sastavni deo Tvrđave i naša je obaveza da Tvrđavu čuvamo u celini, a ne samo njen gornji deo. Moramo imati viziju o čitavom komleksu Petrovadinske tvrđave i gledati na nju kao na dugoročan projekat. Tvrđava je naš najveći potencijal. Proteklih godina sam isticao da, kao objekat, Petrovaradinska tvrđava predstavlja najveće blago Novog Sada - kazao je Jovanović.
Kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić istakao je da je Vaserštat "izrazito značajan kulturno-istorijski spomenik".
- Petrovaradinska tvrđava je kulturno-istorijski kompleks i tako se prema njoj treba odnositi. Civilna vlast bi u narednom periodu trebalo da preuzme održavanje ovog kompleksa i da se osmosli program za njega - kazao je Jokić. On je objasnio da Vaserštat, kao vodeni grad, u istorijskom smislu predstavlja fantastičnu odbrambenu instalaciju, ogroman kompleks koji je štitio gornju Tvrđavu.
- Monumetalnost Vaserštata je i dan danas očuvana i vidljiva i želja nam je da taj kompleks očuvamo. Prespektiva ovog komleksa je u kultruno-istorijskom i turističkom smislu - precizirao je Jokić. Vaserštat je rasprostranjen na više od 20 hektara i imao je zadatak da Petrovaradinsku tvrđavu brani od napada koji bi dolazili sa Dunava. On predstvalja kompleksan sistem trorednih oštrougaonih masivnih bedema i fortifikacijskih objekata, tako da su vodeni šančevi za neprijatelja predstavljali prepreku. Pored Jovanovića i Jokića, u obilazak Vaserštata išli su i direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Bogoljub Savin, kao i pripadnici Vojske Srbije.

(BILSV, 06.04.2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook