Ako izostane lustracija, izvući će se i krivci za Hrtkovce

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 06. 05. 2013. | Komentara: 0

Ako izostane lustracija, izvući će se i krivci za Hrtkovce

NOVI SAD, 06. maj - Za manje od 40 dana, 11. juna 2013. ističe rok za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na produženju i momentalnoj primeni tog Zakona, jer će se, u suprotonom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali.

Na današnji dan, pre 21 godinu u mestu Hrtkovci, u Sremu je počelo proterivanje hrvatskog stanovništva.

Izuzev Šešelja, koji čeka suđenje u Haškom tribunalu, niko drugi od inspiratora i učesnika nije odgovarao za sve što se događalo najpre u Hrtkovcima, a zatim i još nekolicini mesta u Sremu.

Za to neko mora da odgovara.

Ako lustracija izostane, ti krivci će ostati nekažnjeni, a kuda to vodi, najbolje se videlo novembra prošle godine kada su „navijači“ uznemiravali lokalnog katoličkog sveštenika. Upravo tako je počelo sve što se dešavalo u Hrtkovcima 6. maja 1992.godine.

Podsećamo da smo još 2010. godine dostavili Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim bi se njegovo važenje sa 10 produžilo na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje, kao što uporno čitavu deceniju nema političke volje da se on i primeni.

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima.

Ujedno, lustracija bi onemogućila i da se ponove takve strahote i sramote, kao što je bila ova u Hrtkovcima.


Predsednik poslaničke grupe LSV
u Narodnoj skupštini Republike Srbije
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook