Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena PapugaSaopštenja | Četvrtak, 22. 11. 2018. | Komentara: 0

Nađite napadače na prostorije LSV u Novom Bečeju

Razbijena su stakla na ulazu u prostorije Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata u Novom Bečeju. Zahtevamo da se pronađu i adekvatno kazne napadači. Brza rekacija državnih organa je važna kako bi se pokazlo da građani naše zemlje mogu na miru da uživaju svoja prava, od kojih je jedno sloboda političkog delovanja.
Saopštenja | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.
Saopštenja | Utorak, 20. 11. 2018. | Komentara: 0

Nedopustivo delovanje Srpskog četničkog pokreta u Sremu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje delovanje Srpskog četničkog pokreta na teritoriji opštine Šid. Postojanje ovakve grupe u multietničkom okruženju je nedopustivo i veoma opasno.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook