Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Saopštenja | Petak, 08. 09. 2017. | Komentara: 0

Pismo podrške

Pismo podrške predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka vladajućoj partiji u Kataloniji - Republikanskoj levici Katalonije (Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Saopštenja | Petak, 08. 09. 2017. | Komentara: 0

Smenama saveta fakulteta narušena autonomija Univerziteta

Samovolja i bahatost vladajuće Srpske napredne stranke prema čitavom društvu u Vojvodini stigla je i do fakulteta Novosadskog univerziteta. 
Saopštenja | Sreda, 06. 09. 2017. | Komentara: 0

Povećati subvencije, otpisati porez i dati jeftiniju naftu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da predlog mera koje je predložio pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo za ublažavanje posledica izazvane sušom na Odboru za poljoprivredu Skupštine APV nisu dovoljne.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook