Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena PapugaSaopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2019. | Komentara: 0

Pitanja koja je Čanak otvorio 2017. danas su više nego aktuelna

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine je marta 2017. tokom jednomesečne predsedničke kampanje u javnosti otvorio najvažnija pitanja sa kojima se društvo suočava i predstavio konkretna rešenja LSV. Dve godine kasnije, pitanja na koja je Čanak upozorio i dalje su više nego aktuelna i zahtevaju hitna rešenja.
Saopštenja | Nedelja, 03. 03. 2019. | Komentara: 0

Preko dece vode svoje nacionalističke pohode

Liga socijaldemokrata Vojvodine se od svog osnivanja zalaže očuvanje multietničnosti naše države. Od devedesetih, ratnih godina nacionalističke snage pokušavaju da naruše ideju suživota građana u Vojvodini. 
Saopštenja | Nedelja, 03. 03. 2019. | Komentara: 0

Prestanite sa militarizacijom društva

Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada je u više navrata ukazivala na opasnost od militarizacije društva, počev od Vulinove moralne podrške u formiranju „omladinsko-patriotskog“ kampa na Zlatiboru, u kojem su ratni veterani držali vojnu obuku deci i maloletnicima, pa do inicijative Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete da u srednjim školama uvedu fakultativnu nastavu iz vojne obuke i civilne zaštite.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook