Apis na Kalemegdanu - povratak Crne ruke u Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 03. 11. 2015. | Komentara: 0

Apis na Kalemegdanu - povratak Crne ruke u Srbiju

Novi Sad, 3. novembar - Inicijativa da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa, poznatog krvoloka, vrate u Srbiju i sahrane na Kalemegdanu predstavljaju još jednu neskrivenu poruku da su političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji.

LSV
 
Podsećamo da su Apis i njegova „Crna ruka“ 1903. godine počinili i na zverski način ubili, tačnije raskomadali kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Apis i „Crna ruka“ dovode se u vezu i sa atentatom na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu ne samo u simboličkom smislu znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju.
 
Takve metode, nažalost, već su viđene na pojedinim lokalnim izborima u Srbiji, a naročito u Vojvodini, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti. Takođe, podsećamo da je morbidnim iskopavanjima kostiju krajem osamdesetih godina počela i nacionalistička histerija u Srbiji, koja će potom dovesti do nepojamnih zločina i do istorijske i civilizacijske propasti same Srbije, koja i danas traje.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća i da je 100 godina posle zverskog ubistva koje je počinio Apis, u martu 2003. godine, takođe, na zverski način ubijen i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Njegovim ubistvom Srbija je na simboličan i na vrlo konkretan način vraćena možda i čitavo stoleće unazad i poslata je poruka da su snage koje se protive bilo kakvoj modernizaciji zemlje i dalje veoma snažne.
 
Pozivamo zato aktuelne vlasti u Srbiji da se jasno ograde od ovakvih inicijativa i da ne dozvole ovu svojevrsnu rehabilitaciju zlikovca, nad čijim se atentatom na kraljevsku porodicu 1903. godine čitava Evropa zgražavala.
 
 
Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook