Bez lustracije, izvući će se i odgovorni za bombardovanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2013. | Komentara: 0

Bez lustracije, izvući će se i odgovorni za bombardovanje

NOVI SAD, 24. mart - Za 80 dana, 11. juna 2013. ističe rok za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na produženju i momentalnoj primeni tog Zakona, jer će se, u suprotonom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Oni, koji su odgovorni za inflacije, ratove, bede i brojna poniženja i izolaciju kojima smo bili izloženi.

Ako lustracija izostane, oni čija je politika dovela do toga da Srbija pre 14 godina zarati sa najmoćnijom vojnom alijansom na svetu i na današnji dan bude bombardovana – moći će i dalje da nekažnjeno učestvuju u kreiranju politike Srbije, uređuju medije ili podučavaju studente.

To bombardovanje je, kako smo nedavno čuli u parlamentu, odnelo živote 1.008 vojnika i policajaca. Strašno je što su podaci o broju stradalih civila nedovoljno precizni jer se preklapaju izveštaji različitih komisija i procenjuju se na oko 2.500 poginulih. Pouzdano se međutim zna da je, na žalost, stradalo 89 dece.

Bez lustracije, nekažnjeno će proći i krivci za prethodne, stravične ratove i užasne žrtve.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima.

Podsećamo da smo još 2010. godine dostavili Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim bi se njegovo važenje sa 10 produžilo na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje, kao što uporno čitavu deceniju nema političke volje da se on i primeni.
Sada u ovoj inicijativi za produženje Zakona očekujemo što širu podršku.


Bojan Kostreš,
predsednik  poslaničke grupe LSV
u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook