Čelnici pokrajinske vlasti odgovorni za Zakon o finansiranju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 12. 2017. | Komentara: 0

Čelnici pokrajinske vlasti odgovorni za Zakon o finansiranju

Novi Sad, 11. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednike Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine Igora Mirovića i Ištvana Pastora da preuzmu odgovornost za funkcije koje obavljaju i zajedno sa svojim stranačkim i koalicionim partnerima u republičkoj vladi i parlamentu, pokrenu razgovor i ubrzaju donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti.

LSV

Ministar finansija Dušan Vujović je u petak, odgovarajući na pitanje Narodnog poslanika LSV Nenada Čanka poručio da je spreman da razgovara o tom zakonu, da se on brzo usvoji i primeni na delu, kao i da nema  ni  profesoinalnog ni finansijskog ograničenja da tako bude.  Jedino što je potrebno jeste da to bude prepoznato kao politički relevantna tema.

Budući dakle da sada spremnost za donošenje tog zakona postoji, potrebno je da čelni ljudi pokrajinske vlasti pokažu svojim autoritetom i komunikacijom sa svojim stranačkim i koalicionim partnerima, ne samo da to jeste politički relevantna tema, nego i da se odlaganjem donošenja tog zakona Vojvodini nanosi finansijska šteta, a njene institucije omalovažavaju.

Sada je na potezu pokrajinska vlast, koja je dužna  da iskoristi ovu priliku. 

A, naročitu odgovornost ima pokrajinski premijer koji je prošle godine, uoči donošenja budžeta za 2017. poručivao da se nada da je to poslednji budžet koji će biti donet bez Zakona o finansiranju nadležnosti, a pre nekoliko meseci saopštio da to zavisi od parlamentarne većine, kao da on nije potpredsednik najjače stranke u toj većini.

Brzom donošenju zakona svakako pogoduje činjenica da je vojvođanski parlament pre četiri godine usvojio Platformu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, kojom su predviđeni kako izvorni prihodi, tako i decentralizacija Poreske uprave Srbije kao način da se uredi prikupljanje poreza na teritoriji AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom.

Činjenica da u Zakonu o sprovođenju Ustava Srbije postoji obaveza da Zakon o finansiranju nadležnosti bude usvojen do 31. decembra 2008, a da ni tokom tadašnje DS, niti tokom dosadašnje vlasti SNS, to nije učinjeno, pokazuje da je u pitanju tabu tema bez obzira na to ko je na vlasti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je jedina stranka koja na tom pitanju insistira sve vreme. I neće prestati sve dok zakon ne bude usvojen.

Predsednik
Poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodine
i potpredsednik LSV
Branislav Bogaroški




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook