Četrnaest godina zastave Vojvodine! Neka se vijori!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2018. | Komentara: 0

Četrnaest godina zastave Vojvodine! Neka se vijori!

Novi Sad, 27. februar 2018 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, 27. februara 2004, Skupština AP Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine. 

lsv

Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
 
I, koliko god pokušavali u ovih četrnaest godina da je ospore oni kojima takva Vojvodina smeta, ta zastava je dobro i široko prihvaćena. Građanke i građani Vojvodine joj se raduju i žele da se vijori.
 
Uprkos protivljenju LSV, nova skupštinska većina je septembra 2016. godine nametnula rešenje koje nikada nije postojalo i usvojila i takozvane tradicionalne simbole, među kojima je i tradicionalna zastava. Istovremeno, doneta je odluka o paralelnom korišćenju i upotrebi postojeće zastave i grba APV i tradicionalne zastave i grba Vojvodine.
 
Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Obe zastave ističu se istovremeno, sa zastavom Republike Srbije, a uvedena je i sankcija za ne primenjivanje odluke o korišćenju i isticanju simbola APV.
 
Međutim, činjenica je da u više vojvođanskih lokalnih samouprava zastave ili nisu istaknute, ili je istaknuta samo jedna. Mere koje pokrajinski sekretarijat za upravu i propise preduzima da kontroliše primenu skupštinske odluke su nedovoljne, mlake, kozmetičke i ukazuju na puko poštovanje forme.
 
Zahtevamo da pokrajinska vlast preuzme odgovornost za jednu od retkih ustavnih nadležnosti koje ima Vojvodina, da hitno sprovede sveobuhvatnu kontrolu i sankcioniše lokalne samouprave koje krše pokrajinsku skupštinsku odluku. 

Očekujemo da, bez obzira koja od zastave nedostaje, one hitno budu istaknute u svim mestima gde nedostaju.

Odnos prema vojvođanskoj zastavi je odnos prema vojvođanskim institucijama i nedopustivo je da on bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama ili lokalnim moćnicima.
 
mr Maja Sedlarević
pokrajinska poslanica i članica 
Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook