Da se školska zvona čuju jače nego crkvena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 29. 01. 2020. | Komentara: 0

Da se školska zvona čuju jače nego crkvena

Novi Sad, 29. januar 2020 - Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je da članice Vojvođanskog fronta neće dozvoliti da ponište Vojvodinu i da se Vojvodina u budućnosti podrazumeva, „jer Vojvodina ne može da se podrazumeva, ona je prirodno-istorijska celina i ona to mora biti“.

LSV

- Pre 31 godinu oduzeli su nam političko i ekonomski subjektivitet, oduzeli poluge vlasti, pravo da odlučujemo o životu u Vojvodini. Trideset godina traje ta agonija, centralizacija. Odnos svih vlasti u Beogradu prema Vojvodini je bio i ostao loš. U Vojvodinu se uvek dolazilo, ona je sve prihvatila, a danas su nam sela opustošena. Crkvena zvona su glasnija od školskih. Jel to mera vojvođanske autonomnosti? Zato je danas ovo naše važnije i značajnije da vratimo Vojvodini pun politički i ekonomski subjektivitet. Vreme je za vojvođanske promene – poručio je Odžić na tribini o Memorandumu o budućnosti Vojvodine koju je u Subotici organizovao Vojvođanski front.

Subotica predstavlja multinacionalnu, multikonfesionalnu i multikulturalnu Vojvodinu, grad suživota i tolerancije, koji predstavlja vojvođansku kapiju Evrope, izjavio je Nenad Stevović iz Crnogorske partije. On je naveo da pripada generaciji koja je 14 godina, između Ustava iz 1974. godine i Jogurt revolucije 1988. godine, živela u slobodnoj Vojvodini.

- To je bila bogata Vojvodina u kojoj su živeli bogati i srećni ljudi, sa pozitivnom i kreativnom energijom, Vojvodina koja se gradila i koja je gledala u svetlu budućnost. Kada neko zna da je to postojalo, onda on veruje da to može ponovo da postoji i onda on želi da se bori za takvu Vojvodinu – istakao je Stevović.

Kako je rekao, zato je Crnogorska partija, kao politički reprezent crnogorske zajednice u Vojvodini i Srbiji, potpisnica Memoranduma o budućnosti Vojvodine i članica Vojvođanskog fronta.

- Vojvođanski front je potreban da okuplja, sabira svu onu pozitivnu energiju koja će dovesti do promena. Prvo ovde u Vojvodini, a onda te promene da zapljusnu čitavu Srbiju – zaključio je on.

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev kaže da je za Vojvođanski front zato što tako hoće i pozvao je sve građane Vojvodine da to isto odluče.

- Centralizam se ne boji Vojvođanskog fronta, ali se izraženo boji slobodnog, autonomnog građanina koji je u stanju da kaže ja tako hoću. Vojvođani su u stanju da kažu ja tako hoću. Autonomni, ponosni, uspravni Vojvođanin, nosilac suvereniteta, koji je u stanju da kaže ja tako hoću. Bez toga sve ostalo ne biva – naglasio je Jakovljev.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naglašava da je Hrvatima u Srbiji stalo do budućnosti Srbije, Vojvodine, Subotice. DSHV je i do sada davala ne velike, ali značajne doprinose kada je u pitanju posvećenost demokratiji i njenim temeljnim vrednostima, istakao je.

Žigmanov je ponovio da je devedesetih godina Nenad Čanak bio jedan od retkih koji je imao hrabrosti da stane ispred kuća naših porodica, sunarodnika, koji su bez ikakve krivnje morali napuštati ove prostore.

- Odluku za novinsko izdavačku ustanovu (Hrvatska riječ) je potpisao tadašnji predsednik Skupštine APV Nenad Čanak. Službena upotreba hrvatskog jezika i pisma u AP Vojvodini, takođe, je uvedena za vreme Nenada Čanka. Obrazovanje na hrvatskom počelo je u isto vreme. Drugim rečima, početak ostvarivanja manjinskih prava, osnivanje i izgradnja naših institucija vezani su uz ove političke partije, naše sadašnje partnere – kazao je Žigmanov.

Sekretarijat za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook