Država da ne dozvoli da najopasnije mesto za ženu bude njen dom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 31. 05. 2019. | Komentara: 0

Država da ne dozvoli da najopasnije mesto za ženu bude njen dom

Novi Sad, 31. maj 2019 - Od početka godine u Vojvodini je ubijeno šest žena, njih pet usmrtili su supružnici. Liga socijaldemokrata Vojvodine pita kada država i njene institucije misle da se uozbilje i organizuju tako u borbi protiv femicida, da za ženu njena kuća ne bude najopasnije mesto po život. 

LSV

Na osnovu istraživanja prakse sudova u Srbiji o postupanju u slučajevima femicida, najviše krivičnih dela ubistva izvršeno je u zajedničkoj kući žrtve i učinioca (36,6%) i u kući žrtve (31%), što potvrđuje da je najopasnije mesto za ženu upravo njen dom.

Institucije koje čine Grupu za koordinaciju i saradnju za sprečavanje porodičnog nasilja - policija, tužilaštvo i Centar za socijalni rad, prema novom zakonu, obavezne su da prate slučajeve i donose individualne planove sa konkretnim merama i rokovima.

Policija se od donošenja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokazala kao najefikasnija institucija u lancu. Posao države je da utvrdi gde je onda zastoj i zašto se problem femicida tako sporo i neefikasno otklanja.

U Srbiji ne postoji zvanična evidencija slučajeva femicida. Prema podacima iz novinskih članaka, u periodu od 2010. do 2018. godine ubijena je najmanje 281 žena. LSV pita zar to nije dovoljno da se institucije države energičnije i organizovanije posvete ovom problemu.

Ako se veliki broj žrtava, za koje se u presudama navodi da su pre ubistva bile u nasilnoj partnerskoj vezi sa učioniocem, obratila za pomoć i podršku relevantnoj instituciji, onda je evidentno da država ne radi svoj posao na efikasan način, jer ne uspeva da zaštiti svoje građanke.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zato insistira da se država ozbiljnije i sistemski posveti ovom problemu, a da pojedinci ili institucije koje nisu uradile svoj posao na način propisan zakonom snose posledice.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook