Država opštinama: Samoupravljajte, ali na papiru i bez para

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 22. 06. 2018. | Komentara: 0

Država opštinama: Samoupravljajte, ali na papiru i bez para

Novi Sad, 22. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju na to da su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi ironičan pokušaj vlasti da se zamenom teza sakrije činjenica o potpunoj centralizaciji države i zatiranju svake mogućnosti samostalnog delovanja u opštinama. Iz jednog centra odlučuje se o svemu, ali formalno opštinama i građanima ponuđena su veća prava  bez mogućnosti da ih ostvare.

LSV

Iako je pre godinu i po dana opštinama uskratila prihode od javnih finansija za još dva procenta i sa 11%, koliko su sve opštine dobijale, smanjile ta sredstva na 9% , državna vlast u novom zakonu kaže da predviđa veće uključivanje građana u donošenje odluka i efikasniji rad gradova i opština, u okviru čega će se građani pitati i šta u njihovom mestu treba da se gradi. 

Da se gradi od čega? Trend u Evropskoj uniji je da se deo novca koji lokalne samouprave dobijaju od udela u javnim finansijama povećava i preko 40%. Već u susednoj Hrvatskoj taj procenat iznosi 34%, a u celom svetu je poznata operativna i kvalitetna samostalnost u delovanju švajcarskih kantona.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita da li se država Srbija i skupštinska većina  namerno smeju u lice i provociraju stanovnike gradova i opština kao i njihova rukovodstva. Prvo minimalizuju i svedu na minorne količine kase gradova i opština, a onda usvajaju izmene i dopune zakona, koje omogućavaju uključivanje građana u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave, odnosno daje im mogućnost da kažu šta da se gradi u njihovim sredinama.

Tu se ne završava „širokogrudost“ državne vlasti u davanju prava građanima i neusklađenost onog što se izglasava u skupštini sa onim što se dešava u stvarnosti. Ovim novousvojenim izmenama zakona predviđeno je i da je pet posto ukupnog broja građana sa biračkim pravom dovoljno da pokrene građansku inicijativu u momentu kada se najveća kampanja vodi protiv građanske inicijative za smanjenje cene goriva. 

Posebno zlonamernom izmenom Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra to što je  predviđeno da minimalni rok za sazivanje sednice skupštine opštine ili grada bude 24 časa, a ne sedam dana kako je bilo do sada. Na taj način se svima koji nisu politički pripadnici valadajuće većine onemogućava da adekvatno učestvuju i pripreme se za rad u lokalnom parlamentu. Na ovaj način ne povećava se efikasnost lokalnih samouprava, nego se posrednim putem isključuju pripadnici opozicionih predstavnika građana.

Narodna poslanica 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook