Evrodizel: Austrija 0,97 evra/l, Srbija 1,20 evra/l

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 04. 2020. | Komentara: 0

Evrodizel: Austrija 0,97 evra/l, Srbija 1,20 evra/l

Beograd, 21. april 2020 - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, poziva Vladu Srbije da u svojstvu predstavnika države kao manjinskog vlasnika u kompaniji NIS, hitno preduzme mera koje će obezbediti pojeftinjenje goriva, kako gradjani, privreda i poljoprivrednici ne bi plaćali najskuplje gorivo u regionu u trenutku kada je cena sirove nafte na svetskom tržištu na istorijskom minimumu.

LSV

Korekcije maloprodajnih cena naftnih derivata koje je NIS nedavno izvršio su nedovoljne. Evrodizel danas košta 0,90 evra u BiH, 0.79 evra u Makedoniji, 0,99 evra u Hrvatskoj, 0,97 evra u Austriji, a u Srbiji je cena na pumpama oko 1,20 evra.

UDS traži da naftni derivati u opštoj prodaji budu znatno jeftiniji, a da se posebno omogući poljoprivrednicima da neophodno dizel gorivo  nabavljaju po još nižim cenama, kako je to omogućeno u mnogim drugim zemljama.

Kalkulacija cena uvoznog evro dizela pokazuje da se benzinske pumpe u Srbiji mogu ovim energentom snabdeti po nabavnoj ceni od oko 105 dinar za litar, a NIS ih trenutno snabdeva po oko 120 dinara za litar. Stoga je cena u maloprodaji oko 140 dinara za litar, a mogla bi biti ne veća od 120 dinara, sa uračunatim svim maržama i drugim zavisnim troškovima.

Ovakva zarada, uprkos nedavnom sniženju cena na pumpama, i dalje predstavlja čist ekstra profit, a za gradjane Srbije, privredu i poljoprivrednike predstavlja dodatni teret u već teškoj situaciji izazvanoj krizom i pandemijom. Privilegovani položaj NIS - a na srpskom tržištu plaćaju krajnji potrošači kroz uvećane cene goriva i kroz umanjene prihode budžeta.

UDS od Vlade Srbije očekuje da preduzme sve mere kako bi se uspostavilo tržište snabdevanja naftnim derivatima po ekonomski opravdanim cenama. Sniženje cena naftnih derivata od presudne je važnosti za otklanjanje posledica ekonomske krize koja usled epidemije već pogađa najviše poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća.

Ujedno, od Vlade Srbije očekujemo i da preduzme sve kako bi se ovako niske cene sirove nafte nužno odrazile i na cenu gasa u narednoj grejnoj sezoni.


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook